Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

JP Autoceste FBiH nisu odlučivale o trasi autoceste

23. kolovoza 2019. u 14:17 0 komentara 261 prikaza
Foto: ilustracija

Povodom prosvjeda grupe mještana nekoliko mostarskih naselja, a u vezi najavljene izgradnje autoceste kroz Kosor, Malo Polje, Ortiješ, Hodbina, Lakiševina i Kočine, JP Autoceste FBiH obavještavaju javnost: 

Kao jedan od strateških dokumenta za završetak izgradnje Koridora Vc Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na 17. sjednici održanoj 25.01.2017. godine, i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na 18. sjednici održanoj 09.02.2017. godine, donose: „Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine autocesta na Koridoru Vc“ za razdoblje od 20 godina. Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH Autocesta na Koridoru Vc je objavljen u Službenim novinama FBiH 100/17 od 25.12.2017. godine. Nakon što su provedene procedure definirane Zakonom o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije Bosne i Hercegovine riješen je položaj trase za nastavak gradnje na jugu, odnosno poddionica Mostar jug – Kvanj. 

Naglašavamo da JP Autoceste FBiH nisu bile nositelj pripreme Prostornog plana niti nositelj izrade Prostornog plana sa posebnim obilježjima, između ostalog, i javnih rasprava. Navedeni poslovi su u nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Nadalje, želimo da istaknemo da je prilikom odabira optimalne trase autoceste na području  Mostara jug – Buna urađena i multikriterijska analiza varijanti trase sa prijedlogom najpovoljnije  opcije. 

Ističemo da su lokalne zajednice naši partneri tijekom izgradnje projekta i zato je svaki njihov mogući zahtjev uvijek ozbiljno razmatran i realiziran u najboljem interesu. Jasno nam je da postoje pojedinačna nezadovoljstva, ali Vlada FBiH je proglasila javni interes donošenjem Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju dionice Mostar jug – tunel Kvanj na trasi Koridora Vc (Službene novine FBiH 101/19 od 19.12.2018. godine) i svakako će svi koji imaju zemljište ili objekte na trasi autoceste biti adekvatno obeštećeni prema tržišnim uvjetima. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.