oprez pri kupovini

Još nisu povučeni svi sporni lijekovi koji sadrže ranitidin

N1
03.10.2019.
u 07:00

Lijekovi protiv bolova u želucu koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin proizvedenu u laboratorijama tvrtke Saraka povučeni su s bh tržišta. Do povlačenja Bosnalijekovog Ranibos i Hemofaromovog Ranitidin HF došlo je zbog sumnje da su potencijalno kancerogeni. 

Kako s tržišta još nisu povučeni svi sporni lijekovi utvrdila je N1, zbog čega je važno da korisnici obrate pozornost pri kupovini. 

Detaljne i točne informacije dostupne su na internetskoj stranici Agencije za lijekove BiH.

Iz Agencije za lijekove pojašnjavaju, nisu svi lijekovi na bazi sporne supstance ranitidin povučeni s tržišta, samo potencijalno opasni.

"Došlo se do zaključka da bi trebalo povuči one lijekove čiji proizvođači koji u svom sastavu sadrže ranitidin proizvođača Saraca. Proizvođači ovog lijeka su Bosnalijek, Hemofarm i Nobel", pojasnila je Tijana Spasojević, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Od ukupno šest ljekarni koje su obišli, u tri su pronašli i kupili lijek Ranibos. 

Dvije od tri kupljene kutije ovog lijeka su iz zabranjenih serija - 9728 i 9717. U jednoj smo pronašli Ranibos čija uporaba nije zabranjena.

"Naši izravni kupci, odnosno veledrogerije imaju svoju zakonsku obvezu u predviđenom roku obavijestiti svoje kupce, tj. ljekarne, i Bosnalijek kao proizvođač nema utjecaja na taj trenutak obavijesti, niti na to je li konkretna ljekarna zaista ispunila svoju zakonsku obvezu", kazali su iz Bosnalijeka.

U preostale tri ljekarne dobili su upozorenje, da je Ranibos, ali i drugi lijekovi koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin zabranjen. Čekaju odluku o lijeku Ranisan koji se na bh. tržištu još uvijek nalazi, a koji je u Srbiji iz istih razloga povučen.

"Ono što je važno naglasiti jeste to da trenutno ne postoje nikakve studije, niti neželjene reakcije, prijave loše kvalitete, koje bi ukazale na potencijalne štetne efekte ove supstance; kažem - to je jedna preventivna mjera", kazao je Pavle Zelić, Agencija za lijekove Srbije.

Sporni lijekovi su povučeni na osnovu preporuke Europske agencije za lijekove. I trenutno se utvrđuje jesu li pacijenti koji su koristili lijekove s onečišćenom supstancom u opasnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?