ODLUČILI

Jasna Agić imenovana za privremenu ministricu zdravstva u Sarajevskoj županiji

31.10.2020.
u 17:01

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Sarajevske županije Jasna Agić imenovana je za novu v. d. ministricu zdravstva u SŽ-u. Odluka o imenovanju Agić donesena je na današnjem online sastanku vršitelja funkcije premijera SŽ-a Anisa Krivića s premijerom Marijom Nenadićem, a kojem je nazočila i Agić.
Kako je kazao Krivić, ministrica Agić će preuzeti funkciju v.d. ministrice zdravstva zbog privremene spriječenosti i bolesti ministra zdravstva.
Podsjećamo javnost da je još krajem srpnja ove godine ministar zdravstva SŽ-a podnio ostavku na tu dužnost, a koju je premijer Nenadić tada usvojio, te u propisanoj proceduri dao prijedlog za imenovanje nove ministrice i uputio ga na potvrđivanje Skupštini Sarajevske županije. Nažalost, do ovog imenovanja na županijskoj skupštini nije došlo, a što je najveći hendikep u funkcioniranju ove Vlade, u okolnostima epidemije COVID-a.
Nakon neimenovanja ministra zdravstva, premijer Nenadić je iskoristio jedinu preostalu propisanu proceduru i za vršitelja dužnosti ministra ovog ministarstva imenovao ministra gospodarstva SŽ-a Draška Jeličića, a koji je također, u međuvremenu, otišao na bolovanje koje još uvijek traje.
To je bio razlog što se moralo za ovako kratko vrijeme, ponovo ići sa novim imenovanjem na ovu izuzetno odgovornu funkciju.
Ponovno se moralo posegnuti za istom tj. jedinom važećom procedurom, a to je iz reda postojećih članova Vlade SŽ-a, imenovati v.d. ministra, odnosno ministricu.

Sastanak u ponedjeljak

Odmah po imenovanju, v.d. ministrica zdravstva Agić je uputila poziv članovima Kriznog stožera Ministarstva zdravstva SŽ za zajednički sastanak u ponedjeljak u 9 sati sa samo jednom točkom dnevnog reda, u okviru koje će se razmatrati trenutna epidemiološka situacija u Sarajevskoj županiji sa realizacijom zaključaka Vlade SŽ od 29.10.2020. godine, kao i naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.
Podsjetimo kako se sredinom ove godine spekuliralo kako je Agić podnijela ostavku na poziciji ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.
Na jednom dijelu današnjeg sastanka aktivno sudjelovanje je imao i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, koji je potvrdio da će inspekcija ispuniti svoj zadatak i obići Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, kako je i zatraženo zaključcima Vlade SŽ nakon nedavne zajedničke sjednice Vlade SŽ i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva SŽ-a.

Brojne prepreke

Na kraju, iz Vlade SŽ podsjećaju javnost da nepostojanje potpisnika u Ministarstvu zdravstva uzrokuje nemogućnost nabavke lijekova, nabavke i plaćanja ortopedskih pomagala RVI i paraplegičara, nemogućnost provođenja važnih procesa javnih nabavki u oblasti zdravstva, nabavke testova, upošljavanja neophodnog zdravstvenog kadra, nemogućnost provedbe posebnih projekata, plaćanja kreditnih tranši zdravstvenim ustanovama u Sarajevskoj županiji, nemogućnost osiguranja nedostajućih sredstva, ovjera rješenja o upisu privatnih zdravstvenih ustanova u sudski registar Suda u Sarajevu, ovjera uvjerenja učenicima SSS o položenom stručnom ispitu za rad u zdravstvenim ustanovama, ovjera dokumenata prema Tužiteljstvu i Ombdusmanima i na kraju, a možda i najvažnije, popunu Kriznog stožera MZ SŽ te brojna druga važna pitanja u oblasti zdravstva u Sarajevskoj županiji.
S obzirom da je Vlada SŽ zaprimila i zaključke KCUS-a u petak u 17:10 sati, a koji su u jednom svom dijelu u potpunoj suprotnosti s naredbama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, v.d. premijera SŽ je uputio dopis federalnom ministru Vjekoslavu Mandiću koji se odnosi na realizaciju naredbi i zaključaka kriznih stožera ministarstava zdravstva FBiH i SŽ, kao i odgovarajućih zaključaka Vlade Sarajevske županije .

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?