Sarajevo

Japanska donacija medicinske opreme

15.08.2018.
u 14:04

U Sarajevu su danas potpisani dokumenti o primopredaji medicinske opreme osigurane u okviru realizacije granta neprojektne pomoći Vlade Japana odobrenog Bosni i Hercegovini za 2014. godinu, ukupne vrijednosti od oko 560.000 konvertibilnih maraka.
Dokumente su potpisali vršitelj dužnosti tajnika Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine Biljana Čamur Veselinović i direktori šest kliničkih centara i bolnica u Bosni i Hercegovini, koje su krajnji korisnici opreme.
Riječ je o medicinskoj opremi za kirurgiju koja sadrži setove kirurških instrumenata i infuzijske crpke, kao i aspiratore, inkubatore i grijače za novorođenčad, za ginekološko-akušerska i pedijatrijska odjeljenja i klinike.
Navedena oprema je proizvod malih i srednjih poduzeća iz Japana, a koristiće je sljedeće ustanove: Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetski klinički centar Tuzla, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, JZU Bolnica „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor, JZU Bolnica Zvornik, JZU Kantonalna bolnica „Dr. Safet Mujić“ Mostar, ZU Kantonalna bolnica „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać i JZU „Zdravstveni centar Brčko“.
                         
Zahvaljujući doniranoj medicinskoj opremi zdravstvene ustanove  će poboljšati kvalitet usluga zdravstvene zaštite, posebno u oblasti kirurgije, ginekologije, akušerstva i pedijatrije.

Ovom donacijom završena je realizacija tri granta neprojektne pomoći ukupne vrijednosti oko 1,7 milijuna eura koje je Vlada Japana odobrila Bosni i Hercegovini za sektor zdravstva. Za realizaciju ovih grantova bio je zadužen Japanski sustav za međunarodnu suradnju (JICS) u koordinaciji sa Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine kao primateljem japanske donacije.

Pomoć koju je Vlada Japana osigurala sektoru zdravstva u Bosni i Hercegovini u protekle dvije decenije premašila je 82,5 milijuna eura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije