Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Izvršena 261 kontrola i otkriveno 57 neprijavljenih radnika

20. rujna 2019. u 15:00 0 komentara 73 prikaza

 Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u toku inspekcijskih nadzora koji su provedeni 19. rujna u Federaciji BiH izvršili 261 kontrolu.

Kontrole su izvršene u svih 10 županija, na području: Zavidovića, Doboj Juga,Tešnja, Visokog, Vareša, Žepča, Srebrenika, Tuzle, Gračanice, Gradačca, Kalesije, Lukavca, Živinica, Orašja, Odžaka, Domaljevca, Mostara, Čapljine, Jablanice, Stoca, Bihaća, Bosanske Krupe, Velike Kladuše, Cazina, Sanskog Mosta, Ključa, Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva, Novog Grada, Ilidže, Vogošće, Ilijaša, Hadžića, Goražda, Novog Travnika, Bugojna, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Viteza, Donjeg Vakufa, Busovače, Travnika, Ljubuškog, Gruda, Posušja, Širokog Brijega, Livna, Tomislavgrada, Drvara i Bosanskog Grahova.

U tijeku izvršenih kontrola inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 57 neprijavljenih radnika, 56 obveznika koji nisu evidentirali promet, 13 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 28 objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćen je 41 objekt, a u 127 slučajeva izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od  270.150 KM.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i spriječavanju sive ekonomije i u dane vikenda.

Iz Porezne uprave FBiH pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakonske odredbe. Ako se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u razdoblju od šest mjeseci, priopćeno je iz ove Uprave.

Porezna uprava zahvaljuje poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

Iz Uprave pozivaju porezne obveznike da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata.

Porezna uprava će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za poduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje.

Porezna uprava poziva sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu. Samo tako moći ćete ostvariti svoja zakonom zagarantirana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na mirovinsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa. Porezna uprava poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave ovoj Upravi. Porezna uprava poziva sve računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

Porezna uprava naglašava da su države koje nemaju uređen porezni sistem na veoma niskoj razini razvoja, nestabilne su, imaju izraženu korupciju, ugrožena prava i po svim kriterijima zauzimaju nepovoljna mjesta na tabelama uređenih država.

Svaka prijava uživat će punu diskreciju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.