Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Izvoz voća i povrća u 2018. zabilježio pad nakon četiri godine rasta

14. ožujka 2019. u 12:44 0 komentara 18 prikaza
izvoz

Izvoz voća i povrća iz BiH u 2018. godini iznosio je 180 milijuna KM i bilježi pad od 16 posto u odnosu na predhodnu godinu (-33 milijuna KM), dok se uvoz nije bitno promijenio i iznosi 347 milijuna KM.

Dva ključna razloga za pad izvoza su kišno ljeto i zabrana izvoza jabuka u Rusku Federaciju, koja je bila na snazi od 22. siječnja do 11. srpnja prošle godine, pokazale su analize Vanjskotrgovinske komore BiH i USAID/Sweden FARMA II projekta.  

Rukovoditelj sektora voća i povrća USAID/Sweden FARMA II projekta Velibor Trifković kazao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da su usprkos svim izazovima, smrznute maline u 2018. godini količinski zabilježile rekordan izvoz od 23.458 tona, dok je vrijednost izvoza zbog nižih cijena pala za šest posto i iznosi 66 milijuna KM. Pad izvoza zabilježen je i kod drugih ključnih kultura, pogotovo jabuka gdje je izvoz manji za 12 milijuna KM (61 posto).

Analize su pokazale da je u prosjeku svaki Bosanac i Hercegovac u prošloj godini pojeo 99 KM uvoznog voća i povrća, od čega je 55 KM voća, 25 KM povrća i 23 KM prerađevina od voća i povrća (najviše uvozimo sokove).

Tajnica Asocijacije za prehrambrenu industriju pri VTKBiH Tijana Muhamedagić je navela da je Njemačka sa 32,9 milijuna KM prvo izvozno tržište za ovaj sektor, nakon čega slijedi Srbija sa 31,7 milijuna KM, s tim da sa Srbijom bilježimo deficit u razmjeni. Ruska Federacija bilježi pad od 23 milijuna KM u odnosu na prethodnu godinu, te je sada treće tržište po vrijednosti izvoza. Suficit bilježimo i u razmjeni s Austrijom.

Muhamedagić je dodala da i dalje uvozimo velike količine voća i povrća upitnog kvaliteta. Tako je naprimjer u prošloj godini više od 700 šlepera konzumne jabuke uvezeno po cijeni od 0,10 do 0,30 KM po kilogramu, što dovodi u pitanje kvalitet tih proizvoda.

- Prostora za supstituciju uvoza postoji mnogo, iako se čini da je najveći razlog za uvoz niska cijena, kao i dostupnost proizvoda tijekom cijele godine – dodala je  Muhamedagić.

U okviru priprema za međunarodne nastupe relevantne za sektor voća i povrća, VTKBiH i USAID/Sweden FARMA II projekt priredili su katalog 38 izvoznika iz ovog sektora. Katalog je urađen na engleskom i ruskom jeziku.

Direktorica Sektora gospodarstva VTKBiH Ognjenka Lalović je kazala da je predstavljanje kataloga planirano i na najvećem sajmu hrane na svijetu Anuga 2019 u Njemačkoj, koji će biti održan u listopadu ove godine i na kojem će se na zajedničkom bh. štandu predstaviti vodeći bh. izvoznici.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.