Pregovori u RS-u

Izvjesno povećanje najniže plaće, hoće li to obuzdati inflaciju?

plaća, novac, novčanik
BHRT
02.12.2022.
u 08:32

Sindikalci očekuju od predsjednika Vlade da u posljednem tjednu prosinca objavi kolika će biti najniža plaća za iduću godinu, jer u dogovorima nisu popustili ni poslodavci ni predstavnici radnika

Plaće u Republici Srpskoj bit će povećane u idućoj godini, a kako sada stvari stoje dijelom će biti proizvod rasta najniže plaće, za koju se ne zna koliko će biti veća, jer poslodavci i sindikat nisu postigli dogovor. Odluku će, u posljednjim danima godine, donijeti Vlada Republike Srpske.

Sindikalci očekuju od predsjednika Vlade da u posljednem tjednu prosinca objavi kolika će biti najniža plaća za iduću godinu, jer u dogovorima nisu popustili ni poslodavci ni predstavnici radnika. Međutim, izvjesno je da će najniža plaća biti veća, javlja BHRT

"Pošto smo mi imali sjednice i nismo uspjeli doći do dogovora, sada više ekonomsko socijalni savjeti ne funckioniraju dok ne dođu članovi sada je na mandataru da vlada utvrdi najnižu plaću", navodi Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Poslodavci ostaju pri stavu da najniža plaća nije iznos oko kojeg se treba pogađati.

"Važno je reći da mi već sad imamo najnižu plaću nego što će Srbija imati iduće godine, naravno da se treba povećati, ali ne treba se očekivati da bude 900 ili 1.000 KM", kaže Saša Trivić, predsjednik Unije udruga poslodavaca RS.

Iduće godine na naplatu iz proračuna dospjeva više od millijardu maraka zaduženja. Mandatar tvrdi da je proračun stabilan i da može sve realne zahtjeve ispoštovati, poput onih za gospodarstvo. 

"Godišnje realnom sektoru, Vlada se odriče 415 milijuna KM, u to nije uračunata cijena električne energije, naši gospodarstvenici. Oni plaćaju 53 eura po megavat satu, U FBiH 70 eura, je l' to nije odgovorna vlast?", navodi Radovan Višković, mandatar nove Vlade RS.

Inflacija u Republici Srpskoj, kada je u pitanju hrana, dostigla je iznos od 26,7 posto, i prema mišljenju sindikalaca jedino ju je moguće obuzdati rastom plaća, dok poslodavci upozoravaju kako se nerealnim povećanjima plaća inflacija dodatno potiče.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?