ŽALE I ZA GOSTIMA IZ BIH

Iznajmljivači u Dubrovniku cijene spustili i do 60 posto, ali turista slabo ima

dubrovnik
12.07.2020.
u 20:10

Dubrovački iznajmljivači objekata za ljetovanje tvrde kako su cijene spustili i do 60 posto, ali da unatoč tome nemaju turista. Neki od njih su upozorili na posljedice izostanka gostiju i iz Bosne i Hercegovine.
Predsjednik Udruženja ugostitelja u Dubrovniku i vlasnik taverne Otto Ante Vlašić ukazao je da trenutni prihodi neće biti dovoljni niti za pokrivanje osnovnih troškova. Kako je kazao, potrebno je ostvariti najmanje 20 posto prometa u odnosu na proteklu sezonu kako bi se osnovni troškovi podmirili, ali to nije slučaj, piše Dubrovački dnevnik.
"Većina mojih kolega ostvaruje promet i prihode u visini do 10 posto u odnosu na one prošlogodišnje. Otprilike se to poklapa i s brojem gostiju koji dolaze u Dubrovnik, o čemu podatke redovno primamo od Turističke zajednice grada Dubrovnika. Možda je taj postotak čak i nešto manji jer smo izgubili dnevne izletnike, primjerice iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te kruzerske goste", rekao je Vlašić.
Smatra da se za novonastalu situaciju nitko nije pripremio. Podsjetio je kako je za ovu turističku sezonu bilo obećavano smanjenje PDV-a, što bi ugostiteljima bila dodatna olakšica.
"Ljudi su ušli u velike investicije koje im se sada neće isplatiti. Očekivali smo kako će se od lipnja situacija znatno promijeniti, no to se nije dogodilo. Primjerice, moj lokal je u lipnju poslovao u visini od pet posto prihoda u odnosu na lipanj prošle godine. Najmanje štete imaju ugostiteljski objekti koji rade tijekom cijele godine i koji uglavnom poslužuju piće, neki od njih rade na 30 posto od uobičajenog prometa, a neki i na 50 posto, što je dosta više, ali takva su tek dva ili tri lokala u Dubrovniku", izjavio je Vlašić.
On se nada da će se situacija poboljšati od 15. srpnja kada bi, prema najavama, u Dubrovnik trebalo slijetati više zrakoplova.
Tvrdi kako su pojedina ljetovališta u Grčkoj, Italiji i Francuskoj skoro puna dodavši da se to događa usprkos tome što je epidemiološka situacija u ovim zemljama lošija u odnosu na onu u Hrvatskoj.
Potpredsjednica strukovne grupe turističkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i vlasnika turističke agencije Slavica Grkeš naglasila je da promet njene agencije do 1. srpnja pao za 94,67 posto.
"Što se tiče iznajmljivanja, više rezervacija bilježimo na Mljetu i Pelješcu nego u Dubrovniku, a one koje se odnose na Dubrovnik su uglavnom last minute noćenje i za jedinice koje imaju parking. Prodaje se najjeftiniji i najluksuzniji smještaj koji imamo u ponudi", ispričala je.
Govoreći o cijenama, izjavila je da su ih skoro svi spustili, a neki čak i do 60 posto. Kako je kazala, neki su odlučili i svoje stambene jedinice iznajmljivati u turističke svrhe. Navela je da je 20 posto smještajnih jedinica za turističko iznajmljivanje zatvoreno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije