sastanak

Izetbegović i Radončić razgovarali o formiranju vlasti

Fena
20.02.2019.
u 16:23

Izaslanstva Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine predvođene liderima Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem razgovarali su danas o svim važnim pitanjima, ali nisu jasno potvrdili da će biti koalicijski partneri za formiranje vlasti.

Ovaj susret Izetbegović je nazvao dobrim i obećavajućim, objasnivši novinarima da je predstavnicima SBB-a uručen program rada SDA za iduće četverogodišnje razdoblje  o kojem bi se sada trebao SBB očitovati kako bi bili usuglašeni idući koraci.

Za SBB, kaže Radončić, ključno je postići stabilizaciju političkih i drugih prilika u državi, ubrzati napredak ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), ali i Europskoj uniji kao i osigurati ubrzanje javnih radova za dobrobit svih građana.

Dva lidera suglasni su da jedan od prioriteta treba biti i poboljšanje statusa Bošnjaka i Hrvata u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, ali važnim su nazvali i uspostavljanje sistema u kojem neće biti preglasavanja o pitanjima koja razmatra Federalna vlada.

I dok je Izetbegović kazao da su šanse za zajedničko formiranje vlasti velike te da bi takve koalicije mogle biti uspostavljene na svim razinama uključujući i kantone, Radončić je naglasio da koalicija nije napravljena, nego je o njoj razgovarano.

Lider SBB-a je dodao da bi, ukoliko bude uspostavljena takva koalicija, vlast prvo trebala biti formirana na federalnom i državnom nivou, ali ne smeta mu da druge stranke čine vlast u nekoliko federalnih županija  te da se zadrži raznolikost i da šansa do sada formiranim vladama.

Ove dvije stranke, tvrdi Radončić, imaju strateški zajednički bošnjački interes jer će u Vijeću ministara BiH zajednički participirati Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS) te Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i HDZ 1990.

- Takvim trendovima treba se parirati na način da se sva odgovornost na državnoj razini ne prebacuje samo na jednu stranku nego da se napravi bošnjački blok koji će raditi u interesu Bošnjaka i drugih naroda - stav je Radončića.

No, Izetbegović je potom ponovio da će ukoliko se uspostavi partnerstvo ove dvije stranke na federalnoj i državnoj razini takvo partnerstvo biti preneseno i na županije.

Predsjednik SDA najavio je da će u idućih desetak dana biti mnoge stvari jasnije kada je u pitanju uspostavljanje vlasti, a smatra da bi do 31. ožujka trebale biti formirane i federalna i državna vlada, što je bio slučaj i nakon Općih izbora 2014. godine.

Lider SDA najavio je da će pojedinačno razgovarati i sa Strankom demokratske aktivnosti (A-SDA) već sutra, a u ponedjeljak s Pokretom demokratske akcije (PDA).

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije