federalni inspektori

Izdano 299 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor

15.03.2020.
u 13:50

Sanitarni nadzori na zračnim lukama u Sarajevu i Tuzli realiziraju se neometano, a postupajući federalni sanitarni inspektori maksimalnim zalaganjem i uz pomoć termalnih kamera, brzo i efikasno izoliraju putnike s povišenom tjelesnom temperaturom radi poduzimanja daljnjih mjera nadležnih zdravstvenih i epidemioloških službi.

Kako je priopćeno iz Federalne uprave za inspekcije poslove, u subotu prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na zračnim lukama u Sarajevu i Tuzli su izdali ukupno 299 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na razdoblje od 14 dana.

Dva popunjena upitnika za dva putnika s prebivalištem u Republici Srpskoj su upućena nadležnim organima u tom bh. entitetu na daljnje postupanje i izricanje mjera ograničavanja kretanja.

Pored te dvije zračne luke, u vrlo kratkom vremenskom razdoblju planirano je i opremanje tri najfrekventnija granična prijelaza s termalnim kamerama čime će se dostići razina kontrole kakav nemaju niti puno razvijenije zemlje od BiH.

U okviru sanitarne kontrole, svi putnici koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu su dužni popuniti sanitarni upitnik i dati točne i vjerodostojne informacije o zemlji iz koje dolaze, te trenutnom zdravstvenom stanju. Davanje lažnih podataka predstavlja kazneno djelo propisano Kaznenim zakonom FBiH, a za isto je propisana kazna do tri godine zatvora.

Apelirali su na osobe kojima su federalni sanitarni inspektori izrekli mjere ograničenog kretanja/izolacije u razdoblju od 14 dana, da se strogo pridržavaju izrečenih mjera i upozorili su da je kršenje propisanih mjera kažnjivo u skladu s Kaznenim zakonom FBiH. Propisana kazna za nepostupanje po propisima ili naredbama nadležnih organa je do godine zatvora.

Federalna uprava za inspekcijske poslove svakodnevno županijskim ministarstvima unutarnjih poslova i upravama policije dostavlja popise osoba kojima su izdana rješenja federalnih sanitarnih inspektora na osnovu kojih će policijski organi u FBiH poduzimati mjere u vezi s poštivanjem naredbi o ograničenju kretanja u razdoblju od 14 dana.

- Na prijedlog entitetskih ministarstva zdravstva donesena je odluka da svi građani BiH koji dolaze iz inozemstva idu u izolaciju od 14 dana. Odluka stupa na snagu od 16. ožujka u šest sati ujutro. Shodno tome broj graničnih prijelaza za kontrolu roba i putnika bit će reduciran kako bi se omogućilo neprekidno vršenje sanitarnog nazora osoba i roba - kazao je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Sve uočene nepravilnosti građani mogu prijaviti na kontakte Federalne uprave za inspekcijske poslove na telefon za prijave 033/22 66 44, na e-mail info@fuzip.gov.ba ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6, Sarajevo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?