konstituirajuća sjednica

Izabrano rukovodstvo Zastupničkog doma FBiH, Mirjana Marinković Lepić predsjedavajuća

Fena
01.12.2022.
u 18:26

U nastavku konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kojim je predsjedavao Safet Omerović (SBiH) kao najstariji među novoizabranim članovima Doma, za predsjedavajuću ovog doma izabrana je Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka).

Marinković Lepić je izrazila uvjerenje da će rad ovog doma biti u skladu s Poslovnikom i da će se gajiti kultura komunikacije.  

Za poziciju dopredsjedavajućih ovog doma izabrani su Edina Gabela (SBiH) i Mladen Bošković (HDZ BiH).

Što se tiče izbora radnih tijela Predstavničkog doma PFBiH, zaključeno je da će uslijediti kada se za to steknu uslovi.   

Prije toga, predsjedavajući konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović (SDA) prekinuo je sjednicu nakon čega su zastupnici iz SDA napustili sjednicu, dok su predstavnici ostalih stranaka ostali u dvorani. 

Zaimović je obrazložio da sutra ističu rokovi za konstituiranje Doma naroda Parlementa FBiH. Dodao je kako treba sačekati i odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ukupno ima 98 mandata. Prema potvrđenim rezultatima Općih izbora u BiH, koje je 2. studenoga objavilo Sreduišnje izborno povjerenstvo, SDA je osvojila 26 mandata u Parlamentu Federacije BiH, slijede SDP BiH i koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa po 15 mandata, te Željko Komšić - DF za građansku državu sa 12, dok je Koaliciji "Povjerenje" pripalo sedam mandata.

Naša stranka je u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH osvojila je šest mandata, NES - za evropsku BiH pet, Stranka za BiH četiri, a HDZ 1990 tri mandata. Po jedan mandat osvojili su Pokret demokratske akcije, Bosanskohercegovačka inicijativa - Fuad Kasumović, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatski nacionalni pomak /HNP/ i POMAK - Pokret za modernu i aktivnu Krajinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?