pomoć

Iz Fonda solidarnosti RS-a porezi na dohodak i doprinosi za gospodarstvenike iz najugroženijih djelatnosti

porez
06.04.2020.
u 18:51

S ciljem sprečavanja otpuštanja radnika i očuvanja radnih mjesta u najugroženijim djelatnostima kao što su trgovina, promet i skladištenje, ugostiteljstvo, te ostale uslužne djelatnosti, Fond solidarnosti RS će, u skladu s Odlukom Vlade RS, preuzeti isplatu obveza po osnovu poreza na dohodak i doprinosa na plaće zaposlenih, kao i doprinosa za osobe koje ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti za ožujak, piše Faktor. 

- Procjena potrebnih sredstava je između 17 i 19 milijuna KM, čime će biti uplaćeni porez i doprinosi za oko 40.000 radnika - priopćeno je iz Ministarstva financija RS-a.

Navodi se kako je osim navedene mjere, u oblasti porezne politike, utvrđena odgoda plaćanja poreza na dobit i svih obveza po završnom računu za 2019. godinu do 30. lipnja, koje će biti isplaćene u ratama do kraja 2020. godine.

- Također je prolongiran rok za podnošenje godišnjih poreznih prijava do 30. travnja, kako bi se poreznim obveznicima olakšalo izvršenje obveza imajući u vidu izvanrednu situaciju. Jedna od pedloženih mjera je i smanjenje za 60 posto paušalnog plaćanja poreza na ukupan prihod malih poduzetnika s jednim ili dvoje zaposlenih. Predložena je i mjera uvođenja moratorija na reprograme poreznih obaeza - navodi se u priopćenju. 

Dodaje se i kako je Vlada RS donijela Odluku kojom se pravnim osobama i poduzetnicima odobrava tromjesečni moratorij na otplatu kredita plasiranih putem financijskih posrednika ili iz fondova kojima upravlja Investicijsko razvojna banka, uz produženje roka RS je donijela Odluku o privremenim mjerama banaka za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica prouzročenih virusnim oboljenjem COVID-19. Odlukom se utvrđuju privremene mjere koje se odnose na odobravanje olakšica klijentima banaka koji su izdravno ili neizravno pogođeni negativnim efektima, posebna pravila za upravljanje kreditnim rizikom koje banke primjenjuju u slučaju odobravanja posebne mjere klijentu, te preventivne mjere s ciljem očuvanja kapitala banaka.

- Ministarstvo financija i Vlada RS-a su opredijeljeni osigurati stabilno i pouzdano funkcioniranje proračuna Republike Srpske u narednom razdoblju te pomoći gospodarstvu i stanovništvu zbog čega se radi na uvođenju novih mjera za sanaciju stanja izazvanog štetnim posljedicama korona virusa po gosposarstvo Republike Srpske - navodi se u priopćenju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?