Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Iz dijaspore su važeći samo glasovi pristigli do 25. studenog

27. studenoga 2020. u 12:30 0 komentara 206 prikaza

Središnje izborno povjerenstvo BiH priznat će sve glasačke listiće iz dijaspore koji su stigli najkasnije do 25. studenog 2020. godine. Svi listići pristigli poslije tog datuma neće se brojati.

Glasački listići su u neke dijelove Grčke stigli tek prije tri dana. Prekasno, jer su rokovi za pristizanje i priznavanje pošiljki iz dijaspore istekli, a svakako su se odnosili samo na izborni materijal koji je popunjen 15. studenog. Šta sada, pitaju se građani Bosne i Hercegovine koji nisu uspjeli glasovati, a planirali su? Smatraju da su oštećeni i krive nadležne institucije.

"Radilo se o tome da naši državljani do 15. studenog nisu ni dobili materijale i tu je nastala opća zabuna s jedne strane, a s druge, ljudi su bili ogorčeni što nisu mogli ostvariti svoje pravo glasa", kaže veleposlanica BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić za BHRT.

Iako su tako brojni državljani BiH oštećeni s obzirom na to da im je glasački materijal stigao prekasno, iz SIP-a smatraju da su uradili sve, ali da nemaju rješenje ni odgovor na pitanje kako je moguće da građani budu uskraćeni za pravo glasa.

Pandemija koronavirusa je usporila pošiljke s glasačkim materijalom na putu do svojih destinacija, tvrde u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH i to, kažu, nije njihova krivica. Materijale su poslali mjesec prije izbora. Produžili su rokove za priznavanje pošiljki sa sedam na deset dana od dana za glasovanje, i uveli dodatne olakšice za građane zemalja koje su bile pod blokadama.

"Omogućili smo biračima u prekooceanskim zemljama i nekim europskim zemljama za koje je identificirana blokada u poštanskom prometu, da sve svoje pošiljke mogu slati u DKP-e. DKP je tu kuvertu mogao sačekati tri dana i tek onda je poslati DHL-om prema Bosni i Hercegovini i ona bi bila prihvaćena", rekla je članica SIP-a BiH Irena Hadžiabdić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.