Taizé susret

Ivana i Ljubica: Susreti s drugim ljudima čine nas bogatijima

15.01.2019.
u 15:40

Pod sloganom “Ne zaboravimo gostoprimstvo“ u Madridu je održan je 41. europski Taizé susret koji je okupio oko 20.000 mladih smještenih u 170 župa. Tisuće mladih iz cijele Europe nisu zanimale razlike i podjele, različite vjere, već samo ono što i spaja, zbližava, čini duhovno potpunijim. Na, kako je nazvan susret, hodočašću povjerenja na zemlji, zajedno s drugim mladima iz Bosne i Hercegovine u prijestolnicu Madrid putovale su i dvije predstavnice Frame Domaljevac Ivana Perišić i Ljubica Piljić.

Susret radosti i vjere

- Dobila sam na dar putovanje na susret mladih Taize zajednice u Madridu. To bi zasigurno mogao biti najdragocjeniji dar jer mi je on pružio prigodu upoznati ljude s kojima sam povezana na jedan ili drugi način, ljude koji, zapravo, meni nisu toliko slični, ali ono što ih čini tako posebnim i izuzetnim je radost i vjera koju nose u sebi. Kažu da nas susret s drugim ljudima čini bogatijima jer otvaramo sebe i puštamo druge u naš život. Zato uvijek trebamo biti otvoreni i iskreni prema sebi i drugima. Kada nešto radimo srcem, ne očekujmo ništa zauzvrat i naša nagrada će biti veća i ljepša nego što bismo ju i zamislili - kaže Ivana.

- Velika je količina radosti u nama koju nismo iskoristili, osmijeha koje nismo podijelili, zagrljaja kojih nismo pružili, ljubavi koje nismo dali, pažnje koju nismo usmjerili. Sve su to skupi darovi, za sreću najskuplji. Te stvari nam novac ne može dati, ali možemo mi pružiti sebi to i puno više neprestanim davanjem sebe za druge, žrtvovanjem koje će donijeti dobro i nama, i drugima. Učimo od drugih kao što smo ovoga puta mogli učiti biti gostoljubiviji prema primjeru ljudi iz Madrida. Puno je dobrih duša otvorilo sebe, svoj dom i dobru volju da nama ništa ne nedostaje i da se osjećamo prihvaćenima.

Radost darivanja

To je pravi primjer onoga što trebamo slijediti, težiti k onome što očekujemo, raditi za druge ono što želimo da drugi rade za nas.

Ako želimo biti okruženi ljudima koji su veseli, moramo to prvo biti i mi. Ako želimo ljubav, prvo ju moramo pružiti. Ako želimo pažnju, moramo ju davati. Ako želimo ljude koji su nasmijani, sretni i ispunjeni, moramo to biti i mi jer onda i drugima dajemo primjer kojeg mogu slijediti - zaključuju mlade framašice iz Domaljevca.

Inače, zajednica iz Taizéa je međunarodna kršćanska ekumenska zajednica koju je osnovao brat Roger 1940. u Francuskoj. Nalazi se u seocetu Taizé na jugu Burgundije. Braća se zavjetuju za cijeli život na dijeljenje materijalnih i duhovnih dobara, na celibat i veliku jednostavnost života. Danas zajednica okuplja više od stotinu braće, katolika i protestanata različitog podrijetla.

U srcu dnevnog života u Taizéu su tri zajedničke molitve. Braća se uzdržavaju vlastitim radom. Ne primaju darove ili donacije. Ne primaju ni obiteljsko nasljedstvo za sebe već ga zajednica posvećuje najsiromašnjima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?