Ništa od primjene strategije

Istraživanje zaliha nafte u FBiH čekat će novu Vladu

08.10.2018.
u 21:00

Najavljen u strategiji rada Vlade Federacije BiH za 2018. godinu kao strateški, osim nekoliko pisanih odluka u projektu istraživanja zaliha nafte i naftnih prerađevina na prostoru Hercegovine i sjeverne Bosne, ništa se nije napravilo, piše Večernji list BiH. 

Važan projekt i plan

Dapače, iako je od Ministarstva energetike i rudarstva označen, kako piše u njihovoj strategiji, kao važan planirani projekt u sektoru rudarstva, projekt istraživanja nafte i plina na području Federacije BiH, u kojem je potrebno intenzivirati aktivnosti na izboru stručnog konzultanta – pravne osobe kao za potrebe Vlade Federacije BiH u postupku dodjele ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina od strateškog interesa za FBiH, ništa se opipljivije nije napravilo po ovom pitanju.

Prema planu Vlade i resornog Ministarstva osnovni cilj ovogodišnjih planiranih, ali ne ostvarenih programiranih naftno-geoloških istraživanja jest da se definitivno utvrdi postojanje ekonomski zanimljivih ležišta nafte i plina, geološki sastav i struktura Zemljine kore na istražnim prostorima i utvrdi postojanje prisutnosti ostalih mineralnih sirovina i geotermalne energije značajne za razvoj gospodarstva u Federaciji BiH.

Precizirani u planu i rokovi za realizaciju spomenutog istraživanja u trećem tromjesečju trebalo je objaviti javni poziv naftnim kompanijama za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.

Također, trebalo je prikupiti ponude naftnih kompanija za dodjelu ugovora o koncesiji na istraživanje i eksploataciju nafte i plina.

Angažiranje konzultanta

Kako bi pregovori s koncesionarom lakše išli, Vlada Federacije je još 2016. godine odlučila angažirati pravnu osobu kao stručnog konzultanta za pružanje konzultantskih usluga u postupku pregovora, vođenju pregovora i izradu ugovornog modaliteta, a do sada takvog konzultanta nije bilo. Stručni konzultant treba imati iskustvo na međunarodnim pregovorima i izradi ugovora o istraživanju i eksploataciji nafte i plina. Na prijedlog Vlade, prije dvije godine Parlament FBiH trebao je imenovati stručno povjerenstvo za nadgledanje postupka pregovora i izrade prijedloga ugovora o istraživanju i eksploataciji nafte i plina.

U stručno povjerenstvo ulazi sedma članova sa stručnim znanjem iz oblasti energetike, prava i ekonomije od kojih su po tri člana iz svakog Doma Parlamenta FBiH i jedan član iz Vlade Federacije BiH. Povjerenstvo dostavlja Vladi FBiH izvješće o provedenim pregovorima, na temelju kojeg Vlada priprema i na svojoj sjednici utvrđuje prijedlog odluke o dodjeli koncesije s prijedlogom ugovora o dodjeli koncesije.

Taj prijedlog zatim Vlada dostavlja Parlamentu FBiH na usvajanje prijedloga odluke s izvješćem povjerenstva i prijedlogom ugovora o dodjeli koncesije. Objašnjavajući u čemu je bio problem po pitanju pokretanja istraživanja nafte i plina u FBiH, u dopisu Vladi FBiH Ministarstvo industrije energetike i rudarstva napominje kako su konzultantske kuće s iskustvom u ovoj vrsti pregovora, koje su bile zainteresirane i koje su preuzele natječajnu dokumentaciju, uglavnom iz europskih zemalja, zatim iz Amerike i Azije. Najveći problem predstavljalo je prikupljanje dokumentacije za prijavu u skladu sa zakonom o javnim nabavama u BiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?