Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ispunjenje obaveza FBiH je negdje na razini od 80 posto

14. siječnja 2020. u 13:03 0 komentara 31 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

U okviru tematske sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH pod nazivom „Ispunjavanje obaveza BiH iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice - status implementacije u Federaciji BiH“, prije sjedice je održan sastanak predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti s direktorom Tajništva Energetske zajednice Janezom Kopačom.

Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH Nermin Džindić je nakon sastanka izjavio novinarima kako je na sastanku dogovoren način na koji će biti predstavljeno ispunjenje obaveza Bosne i Hercegovine prema Energetskoj zajednici.

Dodao je kako je njegov prijedlog bio da su se sastanak ili sjednica trebli održati u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, a ne na razini Federacije, s obzirom na to da je BiH potpisnica sporazuma, „a svakako se treba raspravljati o ovoj temi u smislu što smo ispunili uime BiH“.

- Napravili smo čak i jednu komparaciju ispunjenja obveza s entitetom Republika Srpska. Dakle, danas ćemo pokazati iz osam oblasti ili osam zakona, transponiranja osam zakona u zakonodavstvo BiH ili Federacije BiH, što smo uradili i koliko smo u postotcima ispunili obveza - naveo je ministar Džindić.

Kaže kako po nekim analizama koje su uradili u posljednjih mjesec dana, pripremajući se za današnju tematsku sjednicu Zastupničkog doma federalnog parlamenta, ispunjenje obveza Ferderacije BiH je negdje na razini 80 posto. 

Dakle, napomenuo je da imaju zastoj na implementaciji Zakona o električnoj energiji i plinu.      

- Naša inicijativa danas će biti, prijedlog kroz zaključak, da idemo na razdvajanje ovog zakona na dva zakona – zakon o električnoj energiji koji je u biti već usuglašen između dva entiteta i posebno zakon  o plinu, s obzirom na to da smo svjedoci  da je zakon o električnoj energiji bio 'talac' nekoliko godina neusvajanja zakona o plinu - istaknuo je ministar Džindić.

Što se tiče ostalih stvari, naveo je prigovor Europske energetske zajednice na gradnju Bloka 7.

- Napravili smo kompletnu analizu slučaja. Danas ćemo uime Vlade Federacije BiH i resornog ministarstva i uime Elektroprivrede prezentirati način na koji su dobivena jamstva za izvršenje ovog projekta. Također ćemo pokazati sve dokumente koji pokazuju da je Federacija uradila sve po zakonu i po pravilima kako se od nas traži - kazao je Džindić.

Dodao je da se u prezentaciji koju su dobili sinoć od Janeza Kopača, vidi da neke podatke nije imao, te će danas na sjednici pokušati pokazati te podatke i papire i „pokušati zajedno kao Zastupnički dom da dođemo do sinhroniziranih i dogovornih zaključaka koji će dovesti do toga da Federacija u 2020. godini ispuni preostalih 20 posto obveza“.

Naveo je da će na sjednici Zastupničkog doma, u uvodnom obraćanju, reći što je sve urađeno.

- Očekujemo od Janeza Kopača da u svom izlaganju obrazloži zbog čega on smatra, uime Tajništva Energetske zajedice, da tu postoji elemenata državne pomoći, a onda ćemo mi papirima pokazati zašto mi smatramo drugačije i da smo svaki dio zakona koji je tretirao ovu oblast ispoštovali - kazao je resorni ministar.

Što se tiče zakona o plinu, naveo je kako je u radnoj verziji zakona još krajem 2016. godine taj zakon trebao ući u parlamentarnu proceduru, odnosno proceduru ustavanja u Vijeću ministara BiH i da su tada RS i Federacija dale pozitivno i uvjetno pozitivno mišljenje.

- Republika Srpska je dala pozitivno mišljenje zato što je Ministartvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, zajedno s Tajništvom Energetske zajednice, prihvatilo sve primjedbe od strane Vlade RS. Kada budu prihvaćene sve primjedbe normalno je da ćete dati suglasnost ili pozitivno mišljenje. Vlada Federacije je dala pozitivno mišljenje, uz jedna uvjet, da se zakon koji je u formi nacrta Radne grupe bio tada napravljen, da se pusti u redovitu proceduru na Vijeće ministara BiH, da ga pregleda Ured za zakonodavstvo, Ministarstvo pravde, Ministarstvo financija i da ocijene ustavnost tog zakona, s obzirom na to da smo mi na nekih pet elemenata našli da je taj zakon neustavan - kazao je ministar Džindić.

Na žalost, dodao je on, tad je taj zakon naišao na opstrukciju i neusvajanje u Vijeću ministara BiH.

- Nadam se da će ovaj današnji prijedlog razdvajanja zakona o električnoj energiji i zakona o plinu dobiti podršku i da ćemo konačno vrlo brzo dobiti zakon o električnoj energiji, koji je potpuno usuglašen i može već biti u ovom mjesecu na sjednici Vijeća ministara BiH. A zakon o plinu probati u nekoj novoj radnoj verziji, kroz dvije radne grupe, uključujući FERK, DERK i sve druge regulatore koji prate ovu oblast, da se inovira i napravi uz neki minimalni broj članova koji će definirati nadležnost države nad ovim plinskim sektorom - kazao je ministar Džindić.              

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.