sastanak

Interresorna radna grupa razmatrala prijedloge izmjena Izbornog zakona

12.07.2021.
u 18:18

Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH na danas započetoj dvodnevnoj sjednici razmatrali su prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH koje se odnose na poglavlje 3 - „Birački popis“, poglavlje 4 - „Ovjera i kandidiranje za izbore“ i poglavlje 5 - „Provođenje izbora“.

Predsjedateljica Interersorne radne grupe Alma Čolo (SDA) izjavila je novinarima da, ukoliko ima političke volje, mogu raspraviti o svim pitanjima. Napomenula je kako ništa u Izbornom zakonu BiH nije nebitno i ništa nije samo tehničko.

- Jako su važna pitanja i u vezi Središnjeg biračkog popisa, evidencije birača, kompenzacijskih mandata, preferencija...Razgovarali smo i o zastupljenosti manje zastupljenog spola, u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova. To je nešto što je jako bitno - navela je Čolo.

Govoreći o tome kada bi Interresorna radna grupa trebala završiti posao na pripremi izmjena Izbornog zakona, kazala je da imaju stav Monitoring komiteta Vijeća Europe koji prati BiH kada je u pitanju implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava, te da je tu rok 1. rujna.      

Istaknula je kako nije optimist da to mogu uraditi do 1. rujna i da bi bilo odlično kada bi mogli izmjene Izbornog zakona usvojiti do kraja godine, „da narednu, izbornu godinu dočekamo sa izmijenjenim Izbornim zakonom“.  

Upitana u vezi inicijative o racionalizaciji Federacije, odgovorila je da je to prijedlog SDP-a BiH i da ga ona nije vidjela.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?