sastanak

Intenziviranje suradnje gospodarstvenika BiH i Mađarske

24.05.2017.
u 14:58

U cilju jačanja ekonomske, a posebno trgovinske suradnje Bosne i Hercegovine i Mađarske, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović danas je razgovarao s izaslanstvom Mađarsko-bh. poslovnog savjeta, koju čine gospodarstvenici i predstavnici vodećih mađarskih tvrtki: MOL, Telekom Mađarske, OTP banka, te klirinških kuća za poravnanje u trgovini električnom energijom. 

Riječ je o tvrtkama koje su godinama prisutne na tržištu BiH, ali i tvrtkama zainteresiranim za nova ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.
Poseban interes iskazan je za sektor Telekoma i IT-a, a osobito za energetski sektor gdje je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u proteklom razdoblju napravilo značajne iskorake: „Već krajem sljedećeg mjeseca imat ćemo spremnu finalnu verziju Okvirne strategije za energetski sektor BiH, koja će obuhvatiti i entitetske strateške dokumenta, a čime otvaramo vrata za
pristup značajnim sredstvima EU, namijenjenim energetskom sektoru. Također, finalizira se i Zakon o regulatoru električne energije i plina, prijenosu i tržištu električne energije, koji će dati pravnu osnovu za formiranje organiziranog tržišta električne energije u BiH, istaknuo je ministar Šarović, dodajući da će iskustva Mađarske u oblasti tržišta električnom energijom biti od značajne koristi, posebno jer je mađarska burza HUPEX jedna od vodećih regionalnih burzi.

Zajednički je zaključeno da BiH i Mađarska, imaju dobru gospodarsku suradnju ali da su potencijali obje zemlje mnogo veći, posebno u poljoprivredi. S tim u vezi, izražena je jasna opredijeljenost da se u narednom razdoblju u okviru Poslovnog vijeća i Vanjskotrgovinske komore BiH, definiraju konkretne mogućnosti, prepoznaju nove šanse i otvore putevi intenzivnije suradnje gospodarstvenika dvije zemlje, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?