diplomirao njemački i francuski jezik i književnost

Intelektualac Ivan Alerić branio je Hrvatsku i dao život

15.04.2019.
u 18:12

Dana 14. travnja 1992. godine u Zagrebu je prilikom prijevoza naoružanja i vojne opreme na južno bojište poginuo intelektualac i dragovoljac Domovinskog rata Ivan Alerić, rođeni Drinovčanin, općina Grude.

Osvrt na njegov herojski život za Hrvatski katolički radio, za emisiju “Domoljubne minute”, sastavio je Borna Marinić, mladi magistar povijesti iz Zagreba, aktivni član Frame Dubrava i Pastorala mladih u kojem je predstavnik Filozofskog fakulteta u Odjelu za dušobrižništvo studenata, piše Večernji list BiH. 

Ivan je rođen 6. listopada 1961. godine u Drinovcima kao jedanaesto od četrnaestero djece oca Jure i majke Mile. Od malih je nogu pokazivao nadarenost, a nakon završene osnovne škole u rodnom mjestu i gimnazije u Posušju, odlazi na studij u Zadar, gdje je s najvišim ocjenama diplomirao francuski jezik i književnost i njemački jezik i književnost. Budući da u Zadru nije mogao, u Sarajevu je istodobno studirao i povijest.

- U Zadru je ostao upamćen kao izniman student. On je bio posebno nadaren. Takav intelekt mu je Bog dao, bistrinu i oštroumnost, a usto i plemenitost, sve vrline - prisjetio se Ivanovih studentskih dana njegov brat Vlado, a sličnu uspomenu na Ivana nosi i njegova sestra, pjesnikinja Marina Alerić Bebić. Uz redovito studiranje zarađivao je kao turistički vodič i tako pomagao obitelji. Nakon studija zaposlio se na Filozofskom fakultetu u Zadru kao asistent iz znanstvenog područja filologije na Katedri za francusku književnost. Prije rata živio je i radio u Zagrebu, a početkom demokratskih promjena aktivno se uključio u borbu za hrvatsku neovisnost. Radio je kao novinar Glasnika HDZ-a pišući članke o hrvatskoj povijesti, a na HRT-u je sudjelovao u izradi dviju dokumentarnih emisija “Podrijetlo Hrvata” i “Kraljevska kravata”. Ujesen 1991. godine odlučio je uzeti pušku u ruke i aktivno se uključiti u obranu napadnute Hrvatske. S dragovoljačkom postrojbom nazvanom SRĐ Ivan je sudjelovao u najtežim bitkama za Dubrovnik i u uspješnoj obrani.

- Bili smo skupa cijelo to vrijeme, on je izdržao na nepoznatom terenu bez da je imao ikakvu obvezu doći osim velike ljubavi prema Hrvatskoj. Dugujem zahvalnost obitelji Alerić što su odgojili takvog čovjeka, takvog hrvatskog sina kojim se ja ponosim - kaže Ante Kačić, njegov suborac, danas ugledni dubrovački odvjetnik.

Nakon Dubrovnika vratio se u Zagreb i odlučio ići braniti Hercegovinu gdje je buktio rat. Pri ukrcavanju naoružanja i vojne opreme na zagrebačkom Velesajmu, neposredno prije polaska u Hercegovinu, uslijed eksplozije, mladi hrvatski domoljub i intelektualac Ivan Alerić položio je svoj život na oltar domovine. Tom prilikom smrtno je stradao i Ante Kovač iz Posušja, a nekolicina vojnika bila je ranjena.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?