NIŽE CIJENE ENERGENATA

Inflacija u EU pala treći mjesec zaredom, u siječnju iznosila 8,5 posto

štednja, inflacija
Ilustracija
01.02.2023.
u 14:33

Inflacija u eurozoni u siječnju je iznosila 8,5 posto, prema preliminarnim podacima objavljenim u srijedu. 

Eurozona prošla je kroz znatna povećanja cijena 2022. godine, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu povećala troškove energije i hrane u cijelom bloku.

Međutim, inflacija je počela jenjavati krajem 2022. godine, pokazujući dva uzastopna mjeseca smanjenja inflacije. U prosincu je zabilježena stopa od 9,2 posto.

Ekonomski pokazatelj pomno se prati uoči nove odluke o stopama koja bi Europska centralna banka trebala biti objavljena u četvrtak. Veća inflacija navela je ECB da podigne stope četiri puta u 2022. godini, a tržišna očekivanja upućuju na još najmanje dva povećanja na nadolazećim sastancima.

"Povećanje od 50 baznih bodova u veljači čini se kao gotova stvar, s tim da će se rasprava Vijeća usredotočiti na veličinu povećanja stopa u ožujku i kasnije", rekli su analitičari Morgan Stanleya u bilješci prošli tjedan.

Energija je ostala najveći pokretač troškova u siječnju, ali je još jednom smanjena u odnosu na prethodne razine.

Naknade za energiju pale su na procijenjenih 17,2 posto u siječnju, s 25,5 posto u prosincu. Međutim, troškovi hrane blago su porasli s 13,8 posto u prosincuna 14,1 posto u siječnju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije