Naslovnica Vijesti

ICTY je morao izreći kazne za zločine u dolini Neretve, ali nije to napravio

07. prosinca 2017. u 07:00 0 komentara 1152 prikaza

Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je kratko razgovarao i s predstavnicima stradalničkih udruga, ali i predstavnicima branitelja.

Predsjednik Udruge “Grabovica ‘93.” Josip Drežnjak istaknuo je kako u Haaškome sudu nitko nije osuđen za pokolj hrvatskih civila u rujnu 1993. godine, kada su pripadnici Armije BiH likvidirali 33 hrvatska civila, među kojima je bila i četverogodišnja Mladenka Zadro.

Upozorio je kako još uvijek nisu pronađene kosti pobijenih Hrvata iz Grabovice te je dostavio dokumente o stradanju Hrvata u tome selu sjeverno od Mostara, kao i zapovjedi o napadnim operacijama.

Što ste uručili premijeru Plenkoviću?

- Dostavio sam dokumente do kojih smo došli uime Udruge “Grabovica ‘93.”. Riječ je o dva ovjerena dokumenta koja sam predao premijeru. Riječ je o dvije direktive - “Jug ‘93.” i “Neretva ‘93.”. Ova dva dokumenta jasno pokazuju gdje su ispisana, a ispisana su na Isturenom zapovjednom mjestu u Jablanici. Jasno je i tko je potpisao direktivu - to je tadašnji zapovjednik u ovome području general Armije BiH Sefer Halilović. Dokumenti su izvorni i ovjereni. Te sam dokumente dostavio premijeru. Prije toga su dostavljeni i Tužiteljstvu BiH.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.