Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

I danas težimo BiH kao državi ravnopravnih naroda i ravnopravnih građana

01. ožujka 2021. u 10:36 0 komentara 186 prikaza

U povodu Dana neovisnosti BiH, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuo je značaj Referenduma o neovisnosti BiH na kojem su narodi i građani BiH iskazali svoje opredjeljenje za neovisnu BiH, državu ravnopravnih naroda i ravnopravnih građana, državu kakvoj i danas težimo, izvijestili su u ponedjeljak iz Ureda predsjednika FBiH.

Prije dvadeset i devet godina, održan je Referendum o neovisnosti Bosne i Hercegovine na kojem su se narodi i građani Bosne i Hercegovine odgovorom na referendumsko pitanje: 'Jeste li za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?', odlučili da Bosna i Hercegovina bude neovisna, slobodna i međunarodno priznata država ravnopravnih konstitutivnih naroda i ravnopravnih građana koji u njoj žive. 

Referendumom o neovisnosti, Bosna i Hercegovina je izašla iz jugoslovenske državne zajednice, te je pružena mogućnost svim narodima i građanima u BiH da, na demokratski način, slobodno izraze svoju volju o budućnosti BiH, podsjetio je Čavara. 

Po njegovim riječima, značaj Referenduma ogleda se i u tome da su narodi BiH iskazali svoje opredjeljenje za neovisnu BiH, državu ravnopravnih naroda i ravnopravnih građana, državu kakvoj i danas težimo.

- Nažalost neophodno je još dogovora i kompromisa da BiH bude država u kojoj će svaki konstitutivni narod i svaki građanin moć ostvarivati prava koja im pripadaju - zaključio je predsjednik Federacije BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.