razni problemi

I bh. tvrtke pate zbog svega što se u Kini događa

tanker
28.01.2023.
u 10:35

- Obustavili su ekspresnu dostavu, kazali su mi da će roba doći tek krajem veljače, tvrde da je to zbog kolektivnog odmora s obzirom na to da je Nova godina. No, mislim da je pandemija uzela maha i da se nešto ozbiljno događa u Kini - tvrdi nam bh. poduzetnik pokazujući mail koji je dobio iz Kine od proizvođača materijala potrebnog za njegovu proizvodnju.

Pitamo ga je li se dosad takvo nešto događalo. - Pa jedino onda kad je počela pandemija, ali tad ionako ništa nije funkcioniralo. Nova godina je bila dva puta nakon toga, međutim, ovakvu poruku dosad nisam dobivao - kaže. Kineska nova godina počela je 22. siječnja i traje 16 dana. Prvih tjedan dana su državni praznici, a sve će završiti 5. veljače, kada je Festival lampiona. - Što mi je preostalo nego čestitati novu godinu jer ipak smo višegodišnji suradnici. No, zbunjuje me sve ovo - priča za portal Vecernji.ba smijući se jer - što mu je drugo preostalo? A kako stvari stoje, nije samo Kineska nova godina razlog trenutačnih problema jer se Kina, na koju je BiH itekako naslonjena, zabavila sobom. Jedan od razloga je koronavirus. Brojevi govore da je zaraženo 80 posto stanovništva, što zvuči zastrašujuće, ali je i činjenica da se to moralo dogoditi zbog strogih karantena i zatvaranja u zgrade kako bi imali što manje zaraženih, pa se sada dogodio nagli porast i, koliko god brutalno zvuči, dogodit će im se ono što se većini svijeta dogodilo, a to je stjecanje kolektivnog imuniteta i dugoročna zaštita organizma. Drugi razlog su gospodarske neprilike. Kineski superbogataši imaju brojne probleme, a većina njih je povezana s nekretninama. Tako je vlasnik China Evergrandea Hui Ka Yan izgubio čak 93 posto svog bogatstva, pa je tako čovjek koji je 2017. raspolagao s 42 milijarde dolara ostao na “tek” 3 milijarde dolara, a njegova tvrtka dužna je čak 300 milijardi dolara, što je čini najzaduženijom svjetskom tvrtkom u oblasti nekretnina, a vjerojatno i uopće. Poduzetnik je morao prodati svoje kuće, zrakoplove i drugu imovinu, a ni to nije bilo dovoljno da vrati dugove, te su upitni poslovi za 200 tisuća zaposlenika tvrtke. Sve to muči i druge kineske biznismene, tako da im je trenutačni predah zahvaljujući Novoj godini dobro došao. Problem Kine je i što se veliki igrači u tišini povlače s kineskog tržišta. Primjerice, strane tvrtke koje su imale ispostave u toj zemlji korak po korak se povlače, što je nedavno u svojoj reportaži imao i poznati novinar Robert Valdec, a određene poslove od Kine preuzima Kirgistan. - Dobar dio odjeće i obuće sada se proizvodi upravo u Kirgistanu, koji je postao treća “šivaonica svijeta”. Naime, razvikani zapadni brendovi koji su zakupili tvorničke pogone u Kini pomalo su se u tišini prebacili u Kirgistan. Cijena rada u Kini značajno je porasla, a kirgiske švelje rade za 200-300 dolara mjesečno, tako da sada iz mračnih šivaonica diljem Kirgistana na svjetsko tržište dolazi odjeća poznatih marki. Autentična - istaknuo je Valdec.

Kako će se Kina nositi s nagomilanim problemima, pitanje je, ali je jasno da BiH mora širiti vidike jer i aktualna “kriza” s prijevozom koji sporije dolazi, tvrdi se, zbog Nove godine, lako može prerasti u krizu bez navodnika, piše portal Večernjeg lista BiH. Da se Kina trudi sve premostiti, potvrđuje i činjenica koju su nam gospodarstvenici kazali, a to je nagli pad cijene prijevoza i blago pojeftinjenje robe. Je li to samo zatišje pred buru ili znak da Kina ima strategiju za opskrbu cijelog svijeta raznim sirovinama i materijalima, ostaje za vidjeti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?