Ususret proslavi sv. Ante

Humac dobiva novi oltar s Galerijom Majkom

10.06.2022.
u 18:42

U poznatom i najvećem mjestu hodočašća sv. Ante Padovanskog u Hercegovini, na Humcu u Ljubuškom, obavljaju se pripreme za proslavu svetkovine tog omiljenog i poštovanog sveca, koja pada u ponedjeljak, 13. lipnja. Brojni vjernici i hodočasnici od prošle subote sudjeluju u samostanskom dvorištu na tradicionalnoj devetnici sv. Anti, ispovijedaju se i pričešćuju, mole krunicu i sudjeluju u misnom slavlju, piše Večernji list BiH.

Svečanu svetu misu na blagdan u ponedjeljak i misu uočnicu u nedjelju predvodit će mons. dr. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. No, aktualne su i druge pripreme, a riječ je o građevinskim radovima, točnije o izgradnji vanjskog oltara, koji će dodatno upotpuniti ukupnu sliku mjesta mira i molitve na Humcu. - Ovih dana završili smo vanjski oltar, dugo smo na njega čekali, potrebe su bile velike, da imamo jedan pristojan liturgijski prostor. Mogu reći da su reakcije vjernika iznimno pozitivne, oltar je uspio, mi fratri smo zadovoljni. Ne samo da će se koristiti u devetnicama i sv. Anti nego i za mnoge druge svrhe, liturgijske, ali i svjetovne. Tako već 26. lipnja ovdje će se održati smotra folklora. Naš KUD sv. Ante slavi ove godine 90. obljetnicu postojanja i tim povodom upriličit će se susret i smotra folklora.

Preko ljeta ovdje se mogu održavati i drugi svjetovni programi različitog sadržaja - kaže fra Dario Dodig, gvardijan Franjevačkog samostana na Humcu. Osim prednjeg otvorenog oltara, tu se nalazi i sakristija, velika dvorana od 100 četvornih metara za vježbanje i probe pjevača te podrumski prostor koji će se prenamijeniti za Galeriju Majka. Galerija Majka izmjestit će se iz samostana, kako bi bila što dostupnija javnosti. Postojeći galerijski prostor postao je tijesan, u njega će se vratiti samostanska knjižnica, koja je tu prije bila. Slavlje će uveličati i jedan zanimljivi glazbeni uradak. Naime, mješoviti župni zbor sv. Ante Humac, s oko 60 članova, izdao je nosač zvuka (CD) s 13 pjesama isključivo posvećenih sv. Anti. - CD je jedinstven zato što dosad nisu snimljene pjesme sv. Ante, 13 pjesama u znaku je broja 13 sv. Ante. Vjerujem da će ih ljudi rado slušati, neke nisu nikad izvođene - kaže fra Dodig.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?