Reagiranje na rezoluciju

Hrvatski svjetski kongres: Tri naroda moraju biti ravnopravna

20.05.2022.
u 16:01

Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj uputio je priopćenje u kojemu ističe kako su s iznenađenjem i nevjericom primili informaciju iz medija trećih država o objavljivanju povjerljivog nacrta dokumenta Bundestaga pod radnim naslovom "Rezolucija o BiH", koji se svakako tiče građana BiH, od kojih veliki broj njih živi u SR Njemačkoj, piše Večernji list BiH. Mnogi od njih su preko svojih udruga članovi Hrvatskog svjetskog kongresa, a značajan broj njih izražava svoje iznenađenje činjenicom da tako važni dokumenti, poput rezolucije Bundestaga o BiH, mogu i prije samog usuglašavanja biti objavljeni u medijima stranih, trećih država.

Poštivanje Ustava BiH

- Nacrt rezolucije već je sam po sebi iznimno tendenciozan, pa i štetan za interese svih naroda i građana BiH. Zbog toga smo zabrinuti što se o samom dokumentu nije provela prava rasprava, već je on i prije usvajanja obznanjen u stranim medijima. Na svima nama je zapitati se zbog čega, u koje svrhe, za čije interese? Vjerojatno nekome odgovara da se čuje samo jedno mišljenje, jedan stav - koliko god on bio pogrešan - naglasili su iz Hrvatskog svjetskog kongresa. Poručuju kako dokument ovakvog značaja treba odgovarati istini. A istina je, poručili su, da u BiH sva tri naroda - Hrvati, Bošnjaci i Srbi, kao i svi građani BiH - trebaju biti ravnopravni.

- Upravo onako kako to nalaže Ustav BiH - Daytonsko-pariški sporazum. U samom nacrtu toga dokumenta nema ni traga ni glasa o ravnopravnosti svih naroda i građana BiH. To nam se čini vrlo štetnim za budućnost ove države. Zbog toga se zalažemo za to da se u dokumentu navedu baš sve relevantne odluke međunarodnih sudskih tijela, kao i Ustavnog suda BiH, uključujući i presudu u predmetu "Ljubić", koja je, naime, izostala - objasnili su iz Hrvatskog svjetskog kongresa. U tom su kontekstu naveli kako vjeruju da postoji konsenzus da su svi oblici neravnopravnosti i diskriminacije prema svim narodima i građanima BiH neprihvatljivi. - Posebice se dokument ni na koji način ne očituje o onome što je ključno - da netko drugi može birati nekome drugom predstavnike u nadležna tijela BiH. To nisu europske vrijednost. Mislimo da jedna rezolucija o BiH mora odražavati i ta temeljna načela - poručili su u priopćenju iz Hrvatskog svjetskog kongresa. Uostalom, nastavljaju, upravo je tu riječ o vladavini prava, toliko bitnom, ključnom elementu naših europskih vrijednosti, kojima bi upravo trebala težiti i BiH koja će, nadaju se, uskoro postati kandidat za članstvo u EU. Zbog toga su uvjereni kako to treba biti temelj dokumenata o BiH, međutim, kako dodaju, to nije bilo vidljivo u nacrtu rezolucije.

Rasprava

- Nadamo se da to nije razlog potpuno nevjerojatnog "puštanja" u medijski prostor treće države ovako važnog dokumenata - upozorili su u priopćenju iz Hrvatskog svjetskog kongresa. Kada je riječ o situaciji u BiH, izrazili su jasan stav kako se zalažu za demokratsku, stručnu i otvorenu raspravu o budućnosti BiH, a ne za korištenje političkih "spinova", dezinformacija i zloupotrebu javnog prostora. - I to upravo na štetu onih zbog kojih bi se takvi dokumenti i trebali donositi - svih naroda i građana BiH - zaključak je upućene poruke. Inače, jučer se u medijima pojavila informacija kako je nacrt rezolucije, a koja je, kao što je vidljivo, izazvala veliku pozornost u javnosti, ipak skinut s dnevnog reda sjednice. Inače, BiH se nalazi u situaciji u kojoj je Ustavni sud BiH izbrisao dijelove Izbornoga zakona koji se tiču provedbe izbornih rezultata, i to nakon što ih je proglasio neustavnima, utvrdivši kako oni omogućuju da jedan narod drugom bira predstavnike. No, do sada nije bilo političke volje među bošnjačkim strankama da prihvate izmjene kojima bi se omogućilo načelo legitimnog predstavljanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?