Božo Ljubić:

Hrvatska ima dužnost brinuti o provedbi Daytona u BiH

17.01.2018.
u 09:00

Saborski zastupnik i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić za HRT je govorio o današnjem posjetu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Bosni i Hercegovini, što on znači, kako će biti dočekana i kakve poruke će donijeti u Sarajevo.

Za početak, jesu li odnosi BiH i Hrvatske loši?

- Ne bih rekao da su odnosi BiH i Hrvatske loši. Napetosti stvaraju neki koji pokušavaju zadržati hegemonističku poziciju u odnosu na hrvatski narod u BiH. Ali to nije većina građana BiH sigurno. Nije to ni većina političke sfere u BiH. Napetosti se stvaraju i na bilateralnoj razini, kao što je pitanje izgradnje Pelješkog mosta. Međutim, to nije nova stvar, nego je stara 10 ili 15 godina. Taj problem je postojao kad sam bio ministar prometa i veza BiH 2009. godine. On je zapravo više postojao u jednoj bošnjačkoj parapolitičkoj sferi nego u službenoj politici BiH. Službena politika BiH je ono što predstavnici triju naroda u državnim institucija odluče zajedno.

Je li predsjednica Grabar-Kitarović Bošnjake označila kao teroriste?

- Apsolutno nisam shvatio niti sam igdje vidio da je predsjednica Grabar-Kitarović etiketirala Bošnjake kao teroriste. Ona je samo rekla jednu činjenicu koja proizlazi iz službenih dokumenata BiH. Ti dokumenti kažu kako u BiH postoje određene selefijsko-vehabijske zajednice u koje dugo nisu mogle ući službene institucije BiH. Međutim, ni te selefijske zajednice se ne mogu nazvati terorističkim ćelijama iako je istina da su iz tih zajednica najviše regrutirani borci na ratišta Iraka i Sirije. Nikada nitko od službenih predstavnika Hrvata u BiH i Hrvatskoj Bošnjake nije nazvao teroristima.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izadnju Večernjeg lista BiH

Komentara 1

LO
l.o.p.i.n.e
09:59 17.01.2018.

Olek i Bolek

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?