Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Hrvati u BiH nikad nisu bili nacionalna manjina, niti će ikada biti

Hrvatska je obvezana pratiti događaje u BiH i prijateljski ukazivati na te procese, ali to se nikako ne može tumačiti kao miješanje u unutarnja pitanja, poručila je hrvatska predsjednica
17. siječnja 2018. u 13:25 0 komentara 1077 prikaza
Foto: Fena

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u službenom posjetu Bosni i Hercegovini, odbacila je, nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH, tvrdnje o miješanju Hrvatske u unutarnje stvari BiH, dodajući da se u posljednje vrijeme stvarala negativna klima u odnosima dviju zemalja.

- Hrvatska je obvezana pratiti događaje u BiH i prijateljski ukazivati na te procese, ali to se nikako ne može tumačiti kao miješanje u unutarnja pitanja. Hrvatska zagovara načela na kojima je postavljena BiH - istaknula je, ističući da možda ne postoje države koje su više upućene jedna na drugu kao BiH i Hrvatska.

Za nju je od velike važnosti da je BiH domovina i hrvatskog naroda, ali je za Hrvatsku važna i dobrobit svih građana i naroda BiH bez obzira na vjeru i naciju.

- To što se mi zalažemo za prava hrvatskog naroda, ne znači da želimo da ta prava idu na ušrtb drugih naroda i građana BiH. Hrvati u BiH nikad nisu bili nacionalna manjina, niti će ikada biti. Uvijek su živjeli tu i živjet će - poručila je.

Dodala je da je ključno osigurati nakon jesenskih izbora BiH funkcioniranje institucija, kazavši da ne želi da bh. zakonodavstvo pišu međunarodne institucije niti međunarodna zajednica, nego da to rade izabrani dužnosnici.

- Za to je potrebna politička hrabrost i mudrost i nadam se da će je političari naći za dobrobit svojih naroda. BiH nije imala niti će imati većeg zagovornika europskog puta od Hrvatske. Hrvatska spada među nekoliko država koja zagovara argument da treba priznati kredibilni napor i radimo na tome da bismo pridobili i ostale saveznice - naglasila je.

Na susretu s članovima Predsjedništva BiH bilo je razgovora o Izbornom zakonu, a Grabar-Kitarović je navela da je u tom smislu važno poštivanje odluke Ustavnog suda kako bi se u BiH izbjeglo stanje kakvo je trenutno u Mostaru.

- Želimo da BiH nastavi kročiti putem razvoja, ali u elemente izmjene izbornog zakonodavstva nismo ulazili. Nismo nametali rješenja samo želimo pomoći da se problemi riješe, a o rješenjima trebaju razgovarati legitimni predstavnici tri naroda - jasno je kazala hrvatska predsjednica.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović napomenuo je da je rok do kojeg se unutar BiH može razgovarati o izmjenama Izbornog zakona svibanj ove godine jer bi se tada trebali raspisati izbori, najavljujući da će se pokušati tražiti rješenja do tada.

Grabar-Kitarović kazala je i da su joj se pripisivale izjave koje nije davala, ali kada je u pitanju sigurnost, ekstremizam i terorizam to su pitanja za sve države od kojih se nijedna od država ne može suočavati u izolaciji nego se na tom mora raditi da se spriječe bilo kakvi napadi na građane.

Kaže da su nedoumice u vezi s tim raščišćene tijekom razgovora sigurnosnih službi dviju država, a nakon toga te službe su počele snažnije surađivati.

Poželjela je i da ovo područje, nakon sukoba devedesetih, postane područje koje će prevazići međusobne razmirice te da se nastavi putem mira kao i da ova regija postane primjer drugim područjima na svijetu.

Za nju je preduvjet trajnog mira i stabilnosti u regiji jugoistočne Europe da sve države postanu članice Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza (NATO) te da se u okrilju zajedničke asocijacije rješavaju otvorena pitanja prije nego ona postanu problemi.

Grabar-Kitarović i Čović osvrnuli su se na pitanje izgradnje Pelješkog mosta, a predsjednica je izrazila stav da ono nije usmjereno protiv BiH niti daljnjeg razvoja Neuma.

Ponovila je da je pitanje izgradnje Pelješkog mosta unutarnje, razvojno pitanje Hrvatske koja ima namjeru povezati svoj teritorij, a samim tim rasteretit će se i put kroz Neum.

Čović je dodao da BiH još nema strategiju razvoja vanjske politike BiH, ali postoji mogućnost da ona bude danas usvojena na sjednici Predsjedništva BiH, a Pelješki most je pitanje dvije države, a ne pojedinačnih naroda.

- Tako ćemo se prema tome odnositi. Nemamo usuglašen stav o tome. Zalažem se za zaštitu interesa BiH i to ćemo i raditi. Neum je strateški interes BiH, a u njemu dominantno živi hrvatski naroda - podsjetio je Čović.

Ponovio je da je izgradnja Pelješkog mosta i strateški interes BiH koji samo može nadopuniti ideje o otvaranju tog dijela zemlje za sve građane Europe.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.