Goran Marić

Hrvati se ne mire sa sadašnjom pozicijom Izborni zakon mora se izmijeniti

29.01.2019.
u 18:00

Ministar državne imovine Goran Marić uime Vlade RH nazočio je protekloga vikenda u Mostaru na 8. zasjedanju HNS-a. Marić je rođeni Gruđanin i nepravda prema hrvatskom narodu u BiH itekako mu smeta i o njoj otvoreno govori. Na to je upozorio i u intervjuu za Večernji list ponovivši rečenicu koju on, ali i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović često spominju: Bez Hrvata nema BiH!

U Mostaru je pokazano i potvrđeno svehrvatsko zajedništvo. Stranke HNS-a predvođene HDZ-om BiH ujedinile su se radi borbe za jednakopravnost hrvatskog naroda. Kakao gledate na sve što se događa bh. Hrvatima?

- Najprije bih rekao da položaj hrvatskog naroda u BiH već godinama ne odgovara povijesnim odrednicama, a ni današnjici kad se BiH nalazi pred ulaskom u EU. Ta pozicija Hrvata je protunaravna, inverzna i neodrživa. Ovakva politika, bez obzira otkuda se vodi i tko je provodi, nije politika budućnosti u BiH. Bez hrvatskog naroda neće biti BiH.

Koje je rješenje?

- Ono što znam, kao Hrvat s ovih područja, poznavajući i Hrvate, i Srbe, i Bošnjake, mislim da će se bez promjene Izbornog zakona situacija još više zakomplicirati te će pozicija hrvatskog naroda biti još nepovoljnija, a budućnost BiH biti upitnija. Polazna osnova i minimum je izmjena Izbornog zakona. Važno je otkloniti tu inverziju da Hrvate u Predsjedništvu BiH predstavlja osoba koju nije izabrao hrvatski narod. Tu inverznu, usudio bih se reći, perverznu pojavu, treba otkloniti što prije.

Aktualna Vlada RH puno radi na pomoći Hrvatima u BiH. Mnogi već sada Andreja Plenkovića doživljavaju kao “mirnodopskog Tuđmana”?!

- Hrvatska manje-više u kontinuitetu daje potporu hrvatskom narodu u BiH, ali ova Vlada na najkonkretniji način to radi. A ono što me raduje, osim te potpore i ovog ovdje što sam vidio na HNS-u u Mostaru, jesu entuzijazam i zajedništvo, a znamo da se bez toga ništa vrijedno u životu nije napravilo. Onda ipak ima nade za Hrvate. Hrvatski narod ne miri se sa sadašnjom pozicijom i to je nešto što me ohrabruje.

Kao netko tko poznaje situaciju u BiH, sagledava je iz pozicije RH, gdje ste sada, i BiH, gdje ste rođeni, koju biste poruku poslali Bošnjacima, Srbima i Hrvatima?

- Da zajednički grade državu, sjednu i dogovore se te otklone zajednički ono što je inverzno. Nikad ne bih pristao da hrvatski narod bira predstavnika srpskog naroda ili da bira bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvu BiH, pa neka to konačno svaki čovjek prihvati. Ovo sad je apsurdno i taj apsurd treba otkloniti. 

Komentara 1

OD
o.delic
21:37 29.01.2019.

Pa dobro, ali ministre u Vladi RH, kako gledate na praktičnu stranu života i činjenice da je RH vratila i koristi svu imovinu na prostoru BiH (inine pumpe su najizdašnije, naravno), a lično Vi ne date vratiti imovinu države Bosne i Hercegovine. Recimo, ovo je nivo, da ne kažem razina, vašeg diskursa. O, tome bi trebalo malo pričati.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?