Evo što kažu stručnjaci

Hoće li uskoro biti potrebna nova modificirana cjepiva protiv koronavirusa?

cjepivo astrazeneca
DINUKA LIYANAWATTE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
30.03.2021.
u 09:46

Svijet ima godinu ili manje prije nego prva verzija cjepiva protiv koronavirusa postane neučinkovita i bude potrebno koristiti samo modificirane verzije, pokazalo je istraživanje epidemiologa, virologa i stručnjaka za zarazne bolesti.

People's Vaccine Alliance je proveo istraživanje u kojem je sudjelovalo 77 naučnika iz 28 zemalja. Gotovo jedna trećina ispitanika izjavila je kako je do pojave novih mutacija ostalo vjerovatno devet mjeseci ili manje.

Objasnili su kako je pojava novih mutacija (otpornih na cjepiva) najvjerovatnija u zemljama koje su slabo opskrbljene cjepivima.

"Nove mutacije nastaju svaki dan, ponekad su jače nego prethodne verzije. Novi sojevi mogli bi se širiti lakše i biti otporni na cjepiva. Ako ne cijepimo cijeli svijet, ostavljamo otvoren prostor za stvaranje sve više mutacija koje bi mogle prevazići moći naših trenutnih cjepiva i za njihovo uništavanje trebale bi nam jača cjepiva", rekao je Gregg Gonsalves s Univerziteta Yale.

Podsjetimo, bogatije zemlje poput Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država već su započele masovnu imunizaciju i dale su bar jednu dozu cjepiva četvrtini svoje populacije. Osim toga, osigurali su stotine milijuna doza zaliha. S druge strane, države poput Južne Afrike i Tajlanda nisu cijepile ni 1 posto populacije. Neke zemlje tek trebaju dati prvu dozu.

Iz COVAX-a su istakli kako se nadaju da će do kraja ove godine opskrbiti najmanje 27 posto stanovništva siromašnijih zemalja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije