Trideseta obljetnica smrti Zdenka Bogdana

Heroj obrane Vukovara iz Hercegovine

15.10.2021.
u 16:45

Mnogo je Hercegovaca koji su svoje kosti ostavili braneći zemlju od agresora, kako u Bosni i Hercegovini tako i diljem Republike Hrvatske. Jedan od njih je i Širokobriježanin iz mjesta Biograci Zdenko Bogdan, prvi poginuli hrvatski branitelj u Vukovaru iz Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Naime, prije trideset godina, 13. listopada 1991., u ranim jutarnjim satima počela je akcija oslobađanje sela Marinci koje su okupirale srpske snage, što je trebalo omogućiti proboj prema samom Vukovaru. U bici su sudjelovali ratni pripadnici ATJ Lučko, Specijalne policije PU Slavonski Brod i izvidničke skupine “Žuti mravi”. Poginula su trojica pripadnika ATJ Lučko - Zdenko Bogdan, Antun Haban i Nenad Režić, dok je 15 pripadnika ranjeno. Poginula su i trojica pripadnika PU Slavonski Brod - Adam Pavičić, Mato Živić i Tomislav Vinković.

Ponos i časno sjećanje

Mještani sela Biograci, Zdenkovi broji prijatelji, rodbina i sumještani, njih tridesetak, krenuli su put Vukovara kako bi obilježili 30. godišnjicu njegove smrti. Zdenko ih je zadužio da ga se ponosno i časno sjećaju te da nikada ne zaborave hrabrost i žrtvu koju je dao za generacije koje dolaze.

- Moj Zdenko se među prvima uključio u obranu Hrvatske pristupivši postrojbi MUP-a HV-a 1990. godine, a nakon toga postaje pripadnik specijalne postrojbe ATJ Lučko koja je dala svoj veliki doprinos u Domovinskom ratu. Ne, nisam ga u tome sprečavao. Da sam i sam mogao, krenuo bih njegovim putem. Velika je i neizmjerna tuga za sinom kojeg su mi kući donijeli u lijesu, ali sam ponosan što moj sin nije uzaludno svoj život dao za domovinu - rekao je otac Ilija koji je sa svojim drugim sinom i unukom krenuo na mjesto njegove pogibije.

Brigadir Ante Gilja, Blaćanin, naravno, inače bivši zapovjednik 68. BVP Vinkovci, raširenih ruku dočekao nas je i poželio nam dobrodošlicu. To su učinili i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, bivši gradonačelnik dr. Mladen Karlić te mnogi Zdenkovi suborci i zapovjednici.

Trideset godina nakon Zdenkove smrti, na mjesto gdje ga je pogodila neprijateljska granata stigli su njegovi prijatelji, rodbina, ali i oni koji se tada još nisu ni bili rodili kako bi odali počast svom sumještaninu. Gilja nam pokazuje jarak u kojem je Zdenko davao posljednje znakove života. Hrast, koji je bio posljednji svjedok Zdenkove smrti, izgleda sablasno. Oko njega ni danas trava ne raste, a stablo mu i danas trpi posljedice neprijateljske granate. Na mjestu pogibije postrojila se skupina Blaćana te njegovih preživjelih suboraca kako bi mu još jednom zahvalili na svemu što je dao za domovinu. Dao je najviše što je mogao - život.

- Kada smo u ranu zoru krenuli iz Nuštra u Vukovar, kladili smo se tko će prvi stići u Vukovar. Nije tu bilo straha. Utrkivali su se tko će biti prvi, kao da idu na feštu. Bili su to uglavnom Hercegovci bez kojih, to odgovorno tvrdim, ne bismo nikada ni imali Hrvatsku. Uostalom, to mi je jednom i dr. Tuđman potvrdio. Zdenko je prvi put bio u Slavoniji i pitao je kako ćemo se orijentirati kada je sve jednako, sve je ravnica. Nažalost, nismo ušli u Marince, a naši u Vukovaru nisu dobili očekivano pojačanje. To je bila posljednja točka do koje smo stigli. Tu je Zdenko izgubio život i još dvojica njegovih suboraca. Poginula su i još trojica iz druge postrojbe. Bilo je i više od 40 ranjenih. Vratili smo se. Ostali su Marinci okupirani sve do mirne reintegracije - rekao je Gilja, kojeg je, kao i mnoge druge Hercegovce, majka tu donijela u naručju iz širokobriješkoga sela Jara.

Skupa je sloboda

Nakon polaganja vijenca, paljenja svijeće i molitve za dušu pokojnog Zdenka i njegovih poginulih suboraca, krenuli smo na grob Blage Zadre. Tu smo morali malo pričekati jer je jedna skupina također odavala počast tom heroju. Gilja nam kaže kako je to svakodnevno na grobu Blage Zadre.

Dok je kišica lagano sipila, mi smo obilazili Trpinjsku cestu, posjetili Spomen dom Ovčara. Kroz logor na Ovčari prošle su 3000 - 4000 zatočenika. Prema tvrdnjama, zatočenici su u skupinama od 10 do 20 odvoženi do jaruge udaljene oko 900 metara od ceste Ovčara - Grabovo. Tu su 20. studenoga 1991. godine ubijeni i bačeni u masovnu grobnicu. Žrtve su bile uglavnom ranjenici i medicinsko osoblje iz vukovarske bolnice.

Posjetili smo i Spomen dom hrvatskih branitelja izgrađen u Borovu Naselju pokraj mjesne zajednice u kojoj je 1991. godine bilo zapovjedništvo toga dijela grada. S velikom pozornošću gledali smo ponor s kupolom uništenoga tenka bivše JNA, a uokolo su ispisana imena svih poginulih pripadnika 204. vukovarske brigade. Ispred Spomen doma je tenk kao znak sile koju su slomili hrabri branitelji te bista Blage Zadre, junaka grada Vukovara, koji se borio i vodio branitelje upravo u ovom dijelu Vukovara. Naravno, momci su se popeli na tenk i istaknuli svoj transparent.

- Odlučili smo dostojno obilježiti tridesetu godišnjicu smrti našeg Zdenka, u čemu su nam pomogle naše općinske vlasti, ali i naši domaćini iz Vinkovaca te im ovim putem zdušno zahvaljujem. Ponosan sam na našu mladež koja se odazvala na poziv i pokazala veliko zanimanje za povijesne činjenice koje su nam kazivali sami sudionici događaja. Mladi, ali i mi malo stariji imali smo pravi sat naše povijesti u kojem su, nažalost, svoje živote dali mnogi, među kojima i naš Zdenko. Skupa ja sloboda - istaknuo je Ivan Damjanović Ivuš, jadan od organizatora obilježavanja godišnjice pogibije svoga susjeda, dodajući kako ovo neće biti jedini projekt.•

Širokobriježanin iz mjesta Biograci Zdenko Bogdan među prvima se pridružio obrani Hrvatske pristupivši postrojbi MUP-a HV-a, točnije 5. kolovoza 1990. godine, nakon čega je postao pripadnik specijalne postrojbe ATJ Lučko koja je dala veliki doprinos u Domovinskom ratu, kao što je do toga tragičnog dana davao i sam Bogdan. Zdenko je svoje sumještane, ali i sve Širokobriježane, pa i sve Hrvate zadužio da ga se ponosno i časno sjećaju te da nikada ne zaborave hrabrost i žrtvu koju je dao za generacije koje dolaze. Kako ga mlađe generacije ne bi zaboravile, igralište ispred Osnovne škole u Biogracima ponosno nosi njegovo ime - Sportski centar “Zdenko Bogdan”. Također, prije godinu dana, na 29. godišnjicu smrti, na pročelju zida tog igrališta naslikan je i mural koji je djelo akademskog grafičara Ante Vicana. Ove godine mural je proširen te je njime, na još ljepši način, odana počast Zdenku Bogdanu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije