ljubuški

Hercegovački grad s prvim muzejem duhana u regiji: Gotovo svako kućanstvo ga je uzgajalo

22.05.2022.
u 19:22

Danas više nema organizirane proizvodnje, a od nekadašnjih devet poduzeća za proizvodnju, otkup i obradu duhana, ni jedno više nije aktivno

Hercegovački duhan nekad je bio dominantna poljoprivredna kultura i mnogima glavni izvor prihoda, no danas se uzgojem duhana bave tek rijetki. Zbog zatvaranja duhanskih stanica, Hercegovina je ostala bez službenog mjesta za zakonit otkup ove industrijske biljke. Najstarija duhanska stanica djelovala je na području Ljubuškog gdje se danas nalazi prvi muzej duhana u regiji.

Gledajući eksponate u prvom hercegovačkom muzeju duhana, Ivica Pandžić evocira uspomene na djetinjstvo i uzgoj duhana kojem je posvetio 25 godina života. S duhanom su kaže on živjeli, od njega živjeli, a mnogi i preživljavali.

“To je nama bilo ispod glave, iznad glave, oko kreveta, u sobama, na balkonu. Mi smo s ovim spavali, s ovim živjeli i to je bio dio našeg života”, kaže Pandžić za N1.

Za taj dio života ga vežu lijepe uspomene, no priznaje da je uzgoj duhana od kojeg su mnoge obitelji u to vrijeme živjele bio jako mukotrpan i težak proces.

Gotovo svako seosko kućanstvo u hercegovačkim općinama bavilo se uzgojem duhana. Danas više nema organizirane proizvodnje, a od nekadašnjih devet poduzeća za proizvodnju, otkup i obradu duhana, ni jedno više nije aktivno. Bivša tvornica duhana u Ljubuškom pretvorena je u muzej koji podsjeća na razdoblje kada je sadnja duhana bila glavna gospodarska grana na ovom području.

“Krenuli smo skromno, mislili smo da će tu biti samo poljoprovredne grane i otkupne stanice u Hercegovini, međutim nismo mogli, a da se ne dotaknemo svjetske povijesti duhana, Kube koja je danas vrlo izražena sa svojim cigarama”, pojasnio je Robert Alilović, akademski kipar i grafički dizajner.

Muzej između ostalog sadrži povijest reklamiranja, ambalaže, pribor za pušenje, kao i brojnu literatura o temi duhana. Prikupljanje antikviteta vezanih isključivo za duhan nije bio lagan zadatak.

“Krenuli smo u potragu antikviteta po cijelog regiji i evo iskupili smo jednu kolekciju koja je neponovljiva, i ja imam afinitete prema starim stvarima koje sam skupljao”, naglasio je Benjamin Tomić, vlasnik Muzeja.

S prikupljanjem duhanskih antikviteta nastavljaju i dalje, a u sklopu muzeja otvoren je i restoran što će kako smatraju znatno obogatiti turističku ponudu ljubuškog kraja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije