heroj norveške industrije

Hercegovac uveo robote u pogon slatkiša u Norveškoj

29.01.2019.
u 09:37

Sulejmana Jašarevića iz Prozora nesretno je razdoblje 90-ih godina protekloga stoljeća preko Hrvatske odvelo čak u Norvešku. U Hrvatskoj mu se 1993. rodio i sin Haris kojega ostatak životnog puta vezuje upravo za tu skandinavsku zemlju, piše Al Jazeera Balkans.

Svijetli primjer

Haris je jedan od svijetlih primjera potencijala, predanosti i, u konačnici, uspjeha karakterističnog za mnoge mlade ljude iz BiH koji se dokažu i potpuno afirmiraju izvan njezinih granica. Mladić je to o kojemu se proteklih dana u norveškim medijima jako puno pisalo i govorilo, i to s velikim razlogom. Naime, još 2017. Haris je uspješno okončao studij na Sveučilištu u Haldenu. Sam odabir poslijediplomskoga, ali i činjenica da je, u tom smjeru, bio prvi student koji se odlučio za takvo nešto, još tada su privukli pozornost. Radilo se o smjeru robotike.

Tema Harisova diplomskog rada bio je patent koji je još uvijek u fazi objavljivanja. A kako to obično biva u naprednim i razvijenim zemljama, Harisovo znanje i sposobnost nisu ostali samo mrtvo slovo na papiru. Vrlo je brzo dobio prigodu zaposliti se i svoje ideje i vizije pretočiti u praksu. Radno je angažiran u jednoj od najvećih norveških tvrtki za proizvodnju slatkiša i grickalica, piše Al Jazeera Balkans. Radi kao inženjer i voditelj projekta za automatizaciju i robotizaciju tvornice.

Znanje sa studija ugradio je tako što je za samo godinu dana u pogon uveo nekoliko robota i strojeva koji su smanjili broj radnika i značajno poboljšali i unaprijedili proizvodnju. Time je skrenuo pozornost javnosti na sebe i dao do znanja da itekako ima što pokazati i ponuditi. Norveški Institut za tehnologiju (NTI) za 2018. organizirao je natjecanje kroz koje bira najuspješnijeg pojedinca kojemu pripadne priznanje “Heroj norveške industrije”.

U cijeloj državi

Natjecanje se provodi na razini cijele države, a stručni žiri čine renomirana imena norveške industrije. U najužem izboru za 2018. ostalo je šest kandidata, među njima i Haris. Njegov izbor u uži krug bio je poseban iz barem dvaju razloga. Haris je bio uvjerljivo najmlađi od ostalih kandidata, a i razdoblje od svega godinu dana koliko je bilo potrebno da patentira svoje zamisli i dokaže se kao budući potencijal. Za žiri nije bilo dvojbe pa je donesena očekivana odluka: heroj norveške industrije za 2018. godinu je - Haris Jašarević.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?