Sastanak

Herceg se susreo s guvernerom Marsiliom, razgovaralo se o mogućnostima suradnje

28.09.2023.
u 16:47

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg, u sklopu službenoga posjeta talijanskoj regiji Abruzzo s administrativnim sjedištem u L'Aquili, susreo se s predsjednikom Regije dr. sc. Marcom Marsiliom koji ga je, u društvu najbližih suradnika, primio u predsjedničkoj palači Silone. Sastanku su, naime, nazočili i dopredsjednik regije Abruzzo dr. sc. Emanuele Imprudente te generalni direktor Regije dr. sc. Antonio Sorgi, a susret je dobio značajnu medijsku pozornost tamošnjih medija.

Sugovornici su, u srdačnom ozračju, razgovarali o mogućnostima suradnje i zajedničkim ciljevima HNŽ-a i Abruzza, a posebno je velikim zanimanjem razmatrana mogućnost ponovne uspostave izravne zračne linije između Pescare i Mostara.

- Taj bi iskorak osjetno pogodovao turističkoj i trgovačkoj razmjeni naših dvaju područja i jako smo zainteresirani za mogućnost ponovne uspostave ovoga redovitog izravnog leta. Gospodarska i trgovinska suradnja zajednički su nam cilj i radit ćemo na promicanju razmjene među našim poduzećima, stvarajući nove prilike za rast i zapošljavanje – poručio je predsjednik Marsilio, poručivši kako, kao osvjedočeni prijatelj Bosne i Hercegovine, želi uspješan i brz ulazak BiH u Europsku uniju.

S obzirom na činjenicu da je dr. Marsilio blizak suradnik talijanske predsjednice Vlade Giorgie Meloni, na sastanku je bilo riječi i o nekim strateškim sigurnosnim pitanjima, u prvomu redu o snaženju prekogranične i uopće suradnje u europskim projektima te o problematici migrantskih ruta, one balkanske i one koja iz smjera afričkoga kontinenta prema EU ide preko Italije.

- Iskoristio sam prigodu pozvati kolege iz Italije na još snažniju potporu euroatlantskomu putu BiH koji bi zasigurno olakšao rješavanje nekih unutarnjih poteškoća u našoj zemlji. Dali smo zajedničku izjavu o tomu kako Europa po pitanju migrantske krize i sigurnosti naših zemalja mora imati jasan i nepodijeljen stav, bez obzira na to radi li se o zemlji članici EU-a ili ne. Problemi ove vrste jednako nas ugrožavaju odnosno predstavljaju visok sigurnosni, socijalni, politički i svaki drugi rizik koji usložnjava stanje u našim i susjednim zemljama, s čim se Europa mora strateški pozabaviti – izjavio je ovom prigodom predsjednik Herceg, pozdravivši poziv domaćina na snaženje gospodarske i trgovinske suradnje te obnovi zračne prometne povezanosti HNŽ-a i Abruzza.

- Mogu, sa zadovoljstvom, ocijeniti kako je ovaj posjet Italiji bio više nego uspješan i kako je potvrdio naše dugotrajne prijateljske odnose, poglavito kroz Jadransko-jonsku europsku makroregiju, čiji je dr. Marsilio dopredsjednik, a ja član kao predstavnik naše županije. Svakako smo potvrdili punu opredijeljenost nastavku suradnje na nizu započetih europskih projekata, sa spremnošću ulaska i u nove koji će, bez dvojbi, donijeti napredak i toliko potreban opći rast našim sredinama. Također, imao sam prigodu susresti se i s predstavnicima Gospodarske komore koje sam pozvao u posjet Sajmu gospodarstva Mostar sljedeće godine – komentirao je Herceg koji se prethodno susreo i s Paolom Di Salvatore, ranijom voditeljicom Upravljačkoga tijela IPA Jadranskoga programa a danas ravnateljicom Agencije za obrazovanje Regije Abruzzo, te rektorom Sveučilišta L'Aquila prof. dr. sc. Edoardom Alesseom koji je pozvao na uspostavljanje prijateljstva i suradnje između Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišta L'Aquila.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?