Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Herceg: Izbori u Mostaru strateška petlja na bh. putu ka europskim integracijama

22. listopada 2019. u 14:12 0 komentara 63 prikaza

Odnosi Europske unije i Bosne i Hercegovine te pomoć u rješavanju pitanja lokalnih izbora u Mostaru neke su od tema o kojima se razgovaralo na konferenciji članova Radne skupine Odbora zaduženih za područje zapadnog Balkana, koju su u utorak u Mostaru organizirali Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Europski odbor regija.

- Građani Mostara zaslužuju da biraju i budu birani, da imaju funkcionalnu gradski vlast i stabilno životno, radno i sigurnosno okruženje - izjavio je novinarima nakon skupa predsjednik Vlade HNŽ-a Neveko Herceg.

Po njegovim riječima održavanje lokalnih izbora u Mostaru od sudbinskog je značaja za najveći grad u Hercegovini.

- Mostar je administrativno, političko, gospodarsko, znanstveno i svako drugo središte HNŽ-a. Održavanje izbora je od ključnog značaja za Mostar, ali ne samo za taj grad. Rekao bih kako je pitanje mostarskih izbora možda i ključna prekretnica - strateška petlja na bosanskohercegovačkomu putu prema europskim integriranjima - kazao je Herceg.

Pritom je izrazio uvjerenje da samo razumijevanje, suradnja, uz nužne kompromise, idu ka ostvarivanju cilja kojem svi teže, a to je država jednakopravnih građana i naroda, snažnog gospodarstva i zadovoljnih ljudi, odnosno stvaranja društva u kojem vladaju odnosi razumijevanja, povjerenja, pravne sigurnosti i vjerodostojne vlasti.

Predsjedatelj Radne skupine za zapadni Balkan Franz Schausberger u izjavi novinarima je kazao kako je ostalo malo vremena da se ispuni prioritetni cilj – a to je održavanje lokalnih izbora u Mostaru sljedeće godine.

Izrazio je nadu da će današnji skup pomoći da se kroz razgovor najodgovornijih ljudi grada i države postigne konsenzus oko provedbe lokalnih izbora.

- Mostar je zaista jedan predivan grad i ne mogu vjerovati da njegovi građani već deset godina nemaju demokratske izbore - kazao je Schausberger te naglasio da se niti u jednoj državi članici EU ne bi moglo dogoditi da državni parlament deset godina ne sprovede odluku Vrhovnog suda, kao što je to slučaj u BiH.

Schausberger je tijekom skupa ukazao i na nedavno usvojene odluke Europskog vijeća koje je još jednom iskazalo punu potporu Bosni i Hercegovini na njezinu putu ka Europskoj uniji i podsjetio na to kako je Vijeće ponovo pozvalo izabrane dužnosnike da bez odlaganja nastave razgovore o uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini jer je to u interesu svih građana.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić u svom obraćanju sudionicima skupa naglasio je kako Mostaru i njegovim građanima trebaju izbori i da Bosna i Hercegovine treba ohrabrenje i podršku kako da se dođe do izbora.

- Pozivam sve u BiH da sa svoje strane učinimo što možemo da se to brzo dogodi. To je za dobrobit svih kako za budućnost Bosne i Hercegovine tako i za budućnost grada Mostara - kazao je mostarski gradonačelnik.

Istaknuo je kako je Mostar bio i ostao političko, kulturno i gospodarsko središte Hercegovine, jedini multietnički grad, posebice bitan za Hrvate, budući da su sve institucije na hrvatskom jeziku smještene upravo u tom gradu.

- Da bi poboljšali uvjete življenja u Mostaru moraju se ispoštovati obvezujuće odluke Ustavnog suda, što znači da Parlament mora žurno raditi na provođenju presuda - kazao je i dodao da je od rata prošlo 25 godina te da su se stekli uvjeti da Mostar postane uređen grad kao i sve druge jedinice lokalne samouprave u BiH.

Ravnatelj Ureda za europske integracije Vlade Federacije BiH Vjekoslav Čamber podsjetio je na korake koje je Bosna i Hercegovina poduzela na putu ka EU, kao i na zadaće koje pred njom stoje.

Osvrnuo se i na činjenicu da je Bosna i Hercegovina uspješno odgovorila na upitnik Europske komisije te dobila Mišljenje i preporuke o reformama koje je nužno učiniti na daljnjem europskom putu.

Na skupu su o izborima u Mostaru govorili i zamjenica predsjednika Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Barbara Toce, predsjedatelj Odbora za monitoring Kongresa Leen Verbee, pravni savjetnik u Izaslanstvu Europske unije u BiH Damir Hadžić i profesorica filozofije i sociologije Irma Baralija.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.