Bliže se izbori

HDZ-u već pet sigurnih načelničkih pozicija, SDA i SNSD-u po dvije

19.09.2020.
u 10:58

HDZ BiH s najboljom startnom pozicijom kreće u utrku za izbore 15. studenog 2020. godine jer već ima pet zajamčenih načelničkih mjesta, što je gotovo 25 posto lokalnih zajednica u kojima sada imaju načelnike i gradonačelnike. Tako vodeća stranka Hrvata u Grudama, Ravnom, Orašju, Usori i Domaljevcu-Šamcu borit će se tek za većinu u općinskim vijećima kako bi njihovi lideri imali olakšan posao kod donošenja odluka.

Osigurati općinska vijeća

Grudski načelnik Ljubo Grizelj 2012. osvojio je više od 70% glasova, što mu je bio prvi mandat, 2016. prešao je 80 posto, a ovog puta pobjeda će biti stopostotna, tako da će se, uz što bolji rezultat liste za Općinsko vijeće, Grizelj u studenom ove godine uglavnom baviti organizacijom Dana općine Grude koji se obilježavaju na Dan utemeljenja Hrvatske Zajednice Herceg Bosne 18. studenog, a program traje cijeli mjesec. HDZ čeka jednostavniji posao i u općini Ravno gdje je kandidat aktualni načelnik Andrija Šimunović koji je prije četiri godine uzeo 86, a prije osam godina 88% glasova, a ovog puta bit će ih 100 posto. Ravno je specifično jer se u 10 godina tu vratilo stotinjak obitelji, a blizina Dubrovnika čini ga prikladnim mjestom za životom. Marijan Oršolić jedini je kandidat za načelnika Orašja, dok je dosadašnji načelnik Stanko Vincetić nositelj liste za Općinsko vijeće. Budući da je obnašao ranije dužnost premijera Posavske županije, Oršolić je dobro upoznat sa stanjem u ovoj općini. U Usori jedini kandidat za načelnika bit će Zvonimir Anđelić. Upravo on prije četiri godine s načelničke pozicije skinuo je “devedesetkina” kandidata s osvojenih 55,61% glasova, a ovog puta neće biti ni blizu tako tijesno. Još jedna HDZ-ova općina je Domaljevac-Šamac. Stjepan Piljić na prijevremenim izborima 18. veljače 2019. postao je 21. lokalni lider iz reda HDZ-a BiH, a i sad će, kao i tada, biti bez protukandidata. Milijunski projekti koje je zamislio i počeo realizirati, a koji su od životne važnosti, te prelazak s riječi na djela odmah po preuzimanju dužnosti, zajamčili su Piljiću još jednu kampanju u kojoj mu nitko neće izaći na megdan.

Kad je u pitanju SDA, vječni načelnik Tajib Muminović iz Teočaka ide po još jedan mandat. U općini u kojoj se djeca pitaju, je li prije bio Teočak ili Tajib, ako dočeka kraj mandata 2024., bit će ukupno 30 godina lokalni lider. Još jedan mandat može početi slaviti i olovski načelnik Đemal Memagić, vlasnik tvrtke Alma Ras, koji privatno zapošljava 1300 ljudi.

Načelnik svih žitelja

On je specifičan i zbog činjenice da ga, uz njegov narod, izuzetno cijene i Hrvati koji su tu ostali. U toj općini svi štuju Gospu Olovsku, a takav je i načelnik Memagić. - Znam sva događanja oko Gospe. Muslimanske kuće u Gornjem Olovu uvijek su bile pune katoličkog življa. Znalo se tko kome dolazi, spavalo se tu, zajednički se slavila Gospa po “čaršiji” i oko crkve. Ako želite imati grad, morate imati neku tradiciju. Mi imamo Gospu Olovsku koja je ponos Olova! Ja, kao načelnik, činim sve što se može da pomognemo svetištu osiguranjem prilaza, vodovoda, u procesu rekonstrukcije, sve što treba. Tretiramo crkvu isto kao i svoje džamije – riječi su načelnika Memagića. Od SNSD-ovih “usamljenih” lidera, općinu Jezero, koju je popularizirala NASA nazvavši krater na Marsu po ovoj općini, nastavlja voditi Snežana Ružičić. Općinu Mrkonjić Grad u iduće četiri godine vodit će Dragan Vođević, dok će aktualna načelnica Divna Aničić biti nositeljica liste koja se bori za Općinski odbor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?