dopredsjednica Upravnog odbora Notarske komore Federacije BiH

Hamidović: Urušavanjem notarskog sistema ugrožava se pravna sigurnost

22.02.2019.
u 09:55

Prijedlozi da se zakonskim izmjenama notari isključe iz registracije firmi u Republici Srpskoj samo je još jedan u nizu poteza kojima se urušava sistem notarijata i njegova uloga u izgradnji pravne države u Bosni i Hercegovini, upozorava dopredsjednica Upravnog odbora Notarske komore Federacije BiH Nerminka Hamidović.

Ona podsjeća da se i u Federaciji dovode u pitanje nadležnosti notara, iako sve ukazuje na to da je nakon uvođenja notarijata u BiH povećana pravna sigurnost, što je i bio cilj ove reforme.

- Sistem notarijata u BiH uspostavljen je po uzoru na one u najrazvijenim demokratskim društvima zapadne Europe. Konkretno, naš notarijat i njegova uloga u pravnom sistemu kreirani su po uzoru na notarijat u SR Njemačkoj. Na žalost, raznim inicijativama se pokušavaju reducirati ovlasti i uloga notara, čime se direktno ugrožava i dostignuti nivo pravne sigurnosti, navodi Hamidović.

Nacrtom zakona o privrednim društvima koji je usvojen na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS-a iz postupka osnivanja i registracije jednočlanih društava s ograničenom odgovornošću izbačeni su notari, što je u suprotnosti s direktivama EU i praksama u europskim zemljama.

- EU sigurno neće blagonaklono gledati na ovakva rješenja, a opravdana je zabrinutost i zbog određenih inicijativa u Federaciji, gdje se također dovode u pitanje ingerencije notara i notarijata u cjelini kao značajnog dijela pravnog sistema BiH, kaže Hamidović.

Ističe da je uvođenje notarijata prije 12 godina jedan od najuspješnijih projekata u oblasti reforme pravnog sistema i njegovog približavanja europskim integracijama u poslijeratnom razdoblju.

Komentara 1

Avatar Feral
Feral
10:23 22.02.2019.

Treba ukinuti notare i sve ovjere vratiti u sudove,kao što je bilo i prije,notari su skuplji od apoteke.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?