SARAJEVO

Grubeša: Još nitko nije uspio reformirati sam sebe

25.01.2021.
u 11:43

Još nije pripremljen nacrt zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, a no zakon o sudovima BiH.

- Činjenica je da zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom Covid-19 nailazimo na poteškoće u radu na planiranim aktivnostima. Odgođeni su brojni sastanci, a Radna grupa formirana za izradu novog zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću sastoji se od većeg broja članova. Vrlo je teško organizirati sastanke, pa će se pokušati pisanom komunikacijom bar djelomično rješavati ovo pitanje - izjavio je u intervjuu za "Oslobođenje" ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Po njegovim riječima, istina je da ova situacija otežava ispunjenje zacrtanih ciljeva, međutim, to nije jedini razlog zašto ovi zakoni nisu još u proceduri.

- Prije svega, tu je odsustvo kompromisa o metodama prevazilaženja uočenih nedostataka, a onda i veliki broj onih koji su involvirani u materiju, a koji se smatraju pozvanim da i oni sudjeluju u izmjenama propisa. Sam sebe još nitko nije uspio reformirati, ideje i metode moraju doći izvana, od objektivnih promatrača. Spomenuti nacrt zakona o izmjenama Zakona o VSTV-u BiH pripremljen je još početkom rujna 2020. godine te su pribavljena sva potrebna mišljenja, opravdane sugestije prihvaćene i ugrađene u tekst - kazao je Grubeša.

Nakon toga, nacrt zakona poslan je Venecijanskom povjerenstvu radi pribavljanja mišljenja i uskoro će biti upućen na Vijeće ministara.

Stječe se utisak, budući se novi zakon o VSTV-u najavljuje Još od 2018. godine, da politika koči taj proces. 

Grubeša kaže da nije bilo kompromisa o svim propisima koje je nužno donijeti u okviru reforme pravosuđa, ali da se dosta daleko odmaklo u približavanju stavova. Ovo se ne odnosi na zakon o VSTV-u, jer on još nije bio tema Strukturalnog dijaloga, već se u profesionalnim krugovima zna tko želi da sve ostane nepromijenjeno, a samo su deklaratomo za reforme.

- Mnogo je onih koji svoju moć crpe iz pravosuđa i činjenice da imaju utjecaj na pravosuđe ili im ustroj istog odgovara kakav je i oni, naravno, nisu za to da tu moć izgube. Međutim, da bismo imali vladavinu prava, pravosuđe mora biti samostalno i neovisno u pogledu donošenja odluka u pojedinačnim slučajevima, ali nikako da su pojedinci "samostalni" do te mjere da za svoj učinak ne odgovaraju nikome - rekao je.

Upitan koje će najznačajnije izmjene obuhvatiti novi zakon o VSTV-u, Grubeša kaže da u BiH ima više od 1.450 sudaca i tužitelja, a zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću je taj koji uređuje sva pitanja koja su ovom skupu ostavljena za raspravu.

- Važeći zakon o VSTV-u ima nedostataka, posebno u pogledu imenovanja i disciplinskih postupaka, sukoba interesa, prijave imovinskog stanja, kao i prava na žalbu na konačne odluke VSTV-a. Dakle, u temeljna pitanja koja su uređena u nacrtu zakona, a koja zahtijevaju žurno usvajanje spadaju; sukob interesa članova VSTV-a, izvješća o imovini sudaca i tužitelja, što uključuje i same članove VSTV-a, te njihovu provjeru, osnivanje jedinice za integritet, pravni lijekovi protiv odluka o imenovanju i pojedine izmjene i dopune vezano za stegovne prekršaje i stegovne postupke koji se vode protiv sudaca i tužitelja - rekao je, između ostalog, ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?