REAKCIJA

Grci zbog Aja Sofije ukinuli turske serije

01.08.2020.
u 11:23

Grčka televizija ANT1 ukinula je emitiranje turskih serija na svom programu tijekom ljeta, kao odgovor na odluku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da Aja Sofiju pretvori u džamiju.

Glavni urednik Jorgos Pofantis je kazao kako je odluka donijeta i da će uskoro biti predstavljen novi program, prenosi Telegraf.

On je objasnio kako je bilo razmišljanja o tome da se nastavi sa emitiranjem turskih serija tijekom ljeta, ali nakon onoga “što se dogodilo sa Aja Sofijom”, donijeta je odluka da serije budu zabranjene.

Podsjetimo, Erdogan je 10. srpnja potpisao dekret da se Aja Sofija pretvori u džamiju, nakon što je Državni savjet poništio odluku donijetu 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej i proglasio je nezakonitom.

Prošlog tjedna održana je i prva molitva u džamiji, a freske i svi kršćanski simboli bili su prekriveni zavjesama.

Nakon Erdoganove odluke Grčka pravoslavna crkva je od UNESCO-a odmah tražila osudu Turske, a u pismu koje su poslali se, između ostalog, navodi kako je pretvaranjem Aja Sofije u džamiju ovaj spomenik svjetskog naslijeđa još jednom pretvoren u simbol osvajanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?