MOSTAR

Gradonačelnik Kordić na Hrvatskom iseljeničkom kongresu: Mostar je postao grad primjer

01.07.2022.
u 13:30

Nakon Zagreba, Šibenika, Osijeka i Marije Bistrice, Peti hrvatski iseljenički kongres organizira se na Sveučilištu u Mostaru kako bi se ukazalo na povijesni značaj i ulogu koju su Hrvati Bosne i Hercegovine imali u povijesti matične domovine Hrvatske. Organizatori su Hrvatskoga iseljeničkog kongresa Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva i SUM.

U ceremoniji otvaranja danas je sudjelovao i gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić koji je naglasio važnost održavanja kongresa u Mostaru u kojemu su smještene najvažnije institucije za Hrvate u BiH.

„Mostar je 12 godina bio bez izbora i Gradskoga vijeća i mnogi su ga tada zvali gradom slučajem. Kada je potpisan mostarski sporazum uz dogovor hrvatskih i bošnjačkih predstavnika i uz svojevrsnu garanciju međunarodnih čimbenika Mostar je krajem 2020. godine dobio izbore i oni su održani. Veoma brzo uspostavljena je izvršna i zakonodavna vlast, a Mostar je za godinu i pol dana u mnogim segmentima postao grad primjer. Sve ovo navedeno vratilo je optimizam i nadu među naše žitelje i pokazalo kako Mostar može biti normalan, europski grad, mjesto u kojemu se može kvalitetno živjeti, studirati, raditi i zasnovati svoju obitelj. Ono što smo dobrim dijelom uspjeli u Mostaru sada treba primijeniti na Bosnu i Hercegovinu. Moramo donijeti pošten izborni zakon koji će svim narodima i građanima omogućiti da oni koji ga predstavljaju budu stvarni izbor njihove političke volje. Samo na taj način bit će moguće ovu državu učiniti stabilnom i prosperitetnom. Učiniti je istinskom domovinom sva tri konstitutivna naroda i ostalih, a ne da ona bude nestabilna jednima majka, drugima maćeha, zemlja iz koje će dvoje od troje mladih kada završe fakultet željeti otići. Iskreno, vjerujem da će naši prijatelji iz međunarodne zajednice, Republike Hrvatske, ali prije svega politički predstavnici Hrvata i Bošnjaka i svi koji žele da BiH bude normalna i stabilna država sjetiti se obveza koje su potpisane. Ako se to ne učini mislim da je pred svima nama vrlo neizvjesno vrijeme, posebno u ovom turbulentnom razdoblju kada imamo rat u srcu Europe“, istaknuo je u svom obraćanju gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić.

Radni dio Kongresa, na kojemu će sudjelovati 150 znanstvenika i profesora iz cijeloga svijeta, planiran je kroz izlaganja i panel rasprave te obuhvaća pitanja i teme kao što su hrvatski narod u BiH, demografski izazovi i hrvatsko iseljeništvo u prošlosti i sadašnjosti, iseljavanje i migracijski procesi, vanjski i unutrašnji čimbenici, politika RH prema iseljeništvu, gospodarske veze, uloga Katoličke Crkve u čuvanju hrvatskoga nacionalnog i vjerskog identiteta, povijesni osvrti i društveni procesi, novi oblici povezivanja i umrežavanja, baština, umjetnost i otvorena znanost, potencijali kulturne i kreativne industrije u povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske te digitalno okruženje i ICT industrija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?