Odžak

Gradi se kružni tok, zgrada s 20 stanova za socijalno ugrožene, uređuju sportski tereni...

15.09.2021.
u 15:37

Unatoč pandemijskom vremenu koje je značajno utjecalo na sve, pa i na investicijske projekte, predstavnice izvršne i zakonodavne općinske vlasti, načelnica općine Odžak Nada Ćulap i predsjednica Općinskog vijeća Nasiha Torić, ne skrivaju zadovoljstvo potpisanim ugovorima i napredovanjem radova na nekoliko projekata, piše Večernji list BiH.

Veća prometna sigurnost

Novi kružni tok te uređenje Male vijećnice izmijenit će izgled tog dijela grada jer sve se nastavlja na šetalište, tako da će se uklopiti u jednu lijepo uređenu vizuru moderne jezgre grada s novim ruhom, funkcionionalno, i što je važno, s novim načinom prometovanja koji će povećati sigurnost. Ugovor izgradnje kružnog toka u blizini Male vijećnice, kaže načelnica Ćulap, vrijedan je 286.281,65 KM s PDV-om. Rok izvođenja radova je 70 radnih dana od dana uvođenja izvođača u posao, a federalni i županijski ministar Edin Ramić i Anes Osmanović te ovlašteni predstavnik ponuđača Balegem d.o.o. Gradačac u Odžaku stavili su potpise na vrijedan ugovor projekta. Inicijativa za projekt kreirana je u županijskom Ministarstvu prometa, veza i zaštite okoliša Posavske županije, a zatim je nastavljena prijavljivanjem na javni poziv Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica vezanog uz obnovu i izgradnju infrastrukturnih objekata povratnika (cestovna infrastruktura, sportski tereni, vodovod i kanalizacija, elektrosustavi, javna rasvjeta...). Kompletna aktivnost vođena je u koordinaciji s Općinom Odžak, a budući da se radi o ulaganjima u tuđa sredstva, nakon realizacije investicija će biti prenesena na Općinu, objašnjava načelnica. U realizaciji je i sportski projekt za mlade u visini od oko 100.000 KM - uređenje sportskih terena za bavljenje rekreativnim sportom.
Projekt restauracije i rekonstrukcije pročelja zgrade Male vijećnice u Odžaku provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH. Vrijednost tog projekta je blizu 300.000 KM, a rok za izvođenje radova je 90 dana. Radnici sarajevskog poduzeća Neimar započeli su radove na terenu i sva su očekivanja u ispunjenje ugovora, čemu pogoduje i idealno vrijeme za građevinske poslove.
Inače, aktivnosti na rekonstrukciji i revitalizaciji zgrade stare vijećnice započele su 2008., a s posljednjim dijelom projekta bit će završeno oko 90% planiranih. Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika taj je povijesni objekt izgrađen 1903. proglasilo nacionalnim spomenikom. U novom naselju Odžaka također se uvelike uređuje zgrada s 20 stanova za socijalno stanovanje, a bit će na raspolaganju najugroženijim obiteljima kako bi imale primjeren dom. U općini također s nestrpljenjem iščekuju da se lijeva i desna obala rijeke Save spoje stavljanjem u funkciju novosagrađenog međudržavnog mosta Svilaj u sklopu koridora Vc.

Gospodarski impuls

- Posljednje informacije koje imamo u općini o mostu Svilaj jest da će do konca ovoga mjeseca biti završeni poslovi vezano uz granični prijelaz i most će konačno profunkcionirati. Naravno da se tome radujemo jer je to za našu malu općinu projekt od kojeg očekujemo i veliki gospodarski impuls.
Što se ostalih projekata tiče, općina Odžak ide u jednom urbanom smjeru, a mi se maksimalno zalažemo javljati se na projekte s obzirom na to da proračunski novac nije dostatan za tako velike projekte. Do sada smo imali razumijevanje sa svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini, također i iz Republike Hrvatske od Ureda za Hrvate izvan RH kako bismo završili sve započete projekte - kaže načelnica općine Odžak Nada Ćulap

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?