TEŠKA SITUACIJA

Građevinske tvrtke se gase, cijene porasle za više od 50%

izgradnja kuce
14.05.2022.
u 18:43

Prije je bio prosjek da se kredit za kuću koja se gradi iz temelja vraća 20 godina, sada je 40...

Građevinski sektor je zbog cijena materijala u jako teškoj situaciji, a kraj se ne nazire jer se poskupljenja od početka invazije Rusije na Ukrajinu bilježe na svakodnevnoj razini. Iako se u prosincu prošle godine, što su i neki analitičari isticali, činilo da je kraj enormnom rastu cijenu, rat je doveo do još većeg skoka i brojnih problema.

Presušio bazen

U susjednoj Hrvatskoj veliki igrači, njih 45 koji su se udružili u Inicijativu izvođača radova, najavljuju čak da će prekinuti radove na jedan dan kako bi utjecali na državu zbog visokih cijena, međutim, i ti veliki igrači moraju biti svjesni da o jednoj državi, koja praktički nema nikakve resurse, malo toga ovisi. I tamošnja vodeća udruga poslodavaca smatra da je stanje alarmantno, a problem ekstremnog rasta cijena već dulje od godinu dana pokušava se riješiti s nadležnim institucijama. - U ovakvoj izvanrednoj situaciji, koja se ne može usporediti i mjeriti ni s jednim događajem u prošlosti, gdje su zbog promijenjenih okolnosti cijene materijala, pogonskih goriva i energenata porasle za više od 50% u odnosu na cijene koje su građevinari kalkulirali u fazi davanja ponude, građevinari iz dana u dan, u dobroj volji da izvrše svoje ugovorne obveze, kumuliraju sve veće gubitke - naveli su nedavno u priopćenju iz Kamgrada, jedne od najvećih građevinskih tvrtki u regiji. Nažalost, istaknuli su da je pitanje trenutka, ako se država ne uključi u pomoć, kada će prestati izvršavati svoje obveze, odnosno neće moći izvoditi projekte zbog neisplativosti. Problem je to i za brojne bh. građevinarce koji su otišli raditi u susjednu zemlju. Neki su godinama tamo s obzirom na to da je Hrvatska to tržište potpuno uredila. - Trenutačno je u graditeljstvu u RH angažirano oko 30.000 stranih radnika, uz oko 70.000 domaćih. Uz radnike iz BiH, koji su tradicionalno prisutni u hrvatskom graditeljstvu, a kojih je, nažalost, sve manje, sve je više radnika iz Albanije, s Kosova, iz Nepala, Indije, Filipina i drugih dalekih zemalja - kažu iz Kamgrada. A kako je onim tvrtkama koje u BiH rade po zakonu? Prema riječima jednog od građevinskih poduzetnika, jednako teško kao i u RH, ali dugoročno, susjedna država vjerojatno će naći način kako pomoći svojim građevinskim poduzetnicima, a u BiH su svi prepušteni samo sebi.

Od optimizma do 24. veljače

- Nema jasnih kriterija kada se u BiH dijeli pomoć, pa i onda kada su se sredstva dijelila zbog posljedica koronavirusa, najbolje su prošli neki koji nikako nisu zaustavljali radove. Sada mi u građevinarstvu nećemo imati nikakvu pomoć, niti je očekujemo od države, međutim, smeta nam što se ne pokazuje ni želja da se situacija stabilizira. Cijene građevinskog materijala idu u nebo, mi ne tražimo novac kako bismo mogli kupiti željezo, beton i slično, nego želimo da država nađe način da se smanje te cijene, da se spriječi udar i tako bi se pomoglo i našoj branši, ali i onima koji nama plaćaju izvođenje radova. Zamislite mladu obitelj koja sada počinje graditi kuću. Prije je bio neki prosjek da za 20 godina iziđu iz kredita za tu kuću, sada je zbog cijena to udvostručeno pa je praktički 40 godina potrebno za izlazak iz tog dužničkog ropstva. Nema se sluha za takve stvari, ali što očekivati kad se mi ne znamo boriti ni s unutarnjim krizama, a kamoli da ćemo moći napraviti nešto ondje gdje smo ovako nemoćni, na globalnoj razini - ispričao nam je poduzetnik. Sav optimizam koji je postojao krajem godine zbog usporavanja pandemije koronavirusa iščezao je 24. veljače, na dan kada je počeo rat u Europi, a kojem se ne nazire kraj... 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?