Intervju Nevenko Herceg

Gospodarski razvitak je jedini jamac za ostanak mladih na ovim prostorima

20.04.2018.
u 09:00

O svim problemima, realiziranim ciljevima i projektima, planovima za buduće razdoblje, razvoju županije... u Hercegovačko-neretvanskoj županiji razgovarali smo s prvim čovjekom županije premijerom Nevenkom Hercegom.

Ne tako davno svjedočili smo štrajku liječnika, ali i nezadovoljstvu ostalih medicinskih djelatnika. Poznato je kako je Vlada nakon toga pronašla zajednički jezik sa sindikatima, što je zaustavilo štrajk, nakon čega je započet proces pregovaranja. Kako idu pregovori?

- Budući da su pregovori u tijeku, ne bi bilo korektno govoriti o pojedinostima, ali mogu kazati kako vjerujem u dijalog i postizanje dogovora kojim će sve strane biti zadovoljne. Međutim, ono što želim naglasiti je činjenica da je ova Vlada dulje, rekao bih od samoga početka mandata, svjesna ne samo uloge koju zdravstvo ima u našem društvu nego i poteškoća s kojima se susreću s jedne strane djelatnici u zdravstvu, a s druge strane pacijenti. Kako je tako, najbolje ilustrira činjenica da smo u protekle dvije godine, odnosno znatno ranije od javnog iskazivanja nezadovoljstva djelatnika u zdravstvu, povećavali financijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja, koji trenutačno iznosi 135 milijuna KM, pri čemu treba imati na umu kako gotovo 80 posto financijskog plana Zavode ide za financiranje, naglašavam zdravstvenih ustanova, a manje od 14 posto za prava osiguranika. Uz to, uz osiguranje kreditnih sredstava za opremanje i izgradnju bolničkih ustanova (preuzimamo i u potpunosti saudijski kredit za izgradnju pedijatrije i opremanje drugih dviju bolničkih ustanova u HNŽ-u s više od 32 milijuna KM), Vlada je u više navrata izravno iz proračuna potpomagala bolničke ustanove u cilju poboljšanja njihova financijskog stanja. Iako je simptomatično da se, unatoč tim povećanim izdvajanjima, nije poboljšao materijalni položaj djelatnika u zdravstvu, Vlada je u dobroj vjeri počela proces pregovaranja kako bi se, kroz granski kolektivni ugovor, popravio materijalni status djelatnika u zdravstvu. Mi od početka zagovaramo da je odgovornost za iznalaženje rješenja na svim dionicima zdravstvenog sustava, ali i da to rješenje mora biti u okviru realnih financijskih mogućnosti. Na tom smo tragu definirali i pregovarački okvir i pregovarački tim koji vodi dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi. Kako stvari stoje, povećanje od 15% na osnovnu plaću u ovoj godini realno je ostvarivo, a neupitna je naša spremnost da se trend povećanja nastavi, naravno, u okviru realnih financijskih mogućnosti.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?