hitna sjednica

FŠCZ: Odluka o nabavci materijala i opreme, uključujući testove za koronavirus

25.03.2020.
u 21:35

Federalni stožer  civilne zaštite (FSCZ), kojeg je na današnjoj 162. hitnoj sjednici imenovala Vlada Federacije BiH, održao je večeras u Sarajevu 7. izvanrednu sjednicu na kojoj je uz prethodnu suglasnost Vlade FBiH, donijeta Odluka o nabavci materijala i opreme u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) u vrijednosti od 7.128.012,00 KM.

Radi se o nabavci zaštitnih maski, dezinfekcijskog sredstva, zaštitnih rukavica, zaštitnih odijela, zaštitnih naočala i 170 tisuća testova za detekciju nCov-2019 all in one test/kit/RNA (testovi na koronavirus), priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Prijedlog za poduzimanje hitnih mjera na reduciranju broja graničnih prijelaza na kojima je osigurana dvadesetčetverosatna sanitarna kontrola federalnih inspektora, upućen je prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. 

Na današnjoj sjednici FSCZ donijeta je naredba u kojoj se iz naredbe od 21. ožujka , od zabrane kretanja građana na području Federacije BiH u razdoblju od 18.00. do 5.00 sati, izuzimaju i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu. Izuzetak iz ove naredbe odnosi se na domaće i strane državljane, vozače teretnih vozila koji su dužni posjedovati Potvrdu o angažiranju vozača, s navedenim datumom i vremenom početka angažiranja, kojom dokazuje poštovanje mjere izolacije.

U priopćenju se podsjeća da je Stožer u prethodnom sastavu brojao je 21 člana i kao takav nije se pokazao efikasan kada je bilo potrebno donošenje hitnih odluka koje će zaštiti stanovništvo i osigurati svu potrebnu medicinsku opremu. Zbog toga je Vlada FBiH smanjila broj članova Stožera na devet, računajući da članovi Stožera moraju biti iz institucija koje su u ovom trenutku najrelevantnije za donošenje ovih odluka. 

Članovi novog FSCZ upoznati su s Rješenjem o postavljenju zapovjednika, načelnika i članova Stožera kojeg je danas na hitnoj sjednici donijela Vlada FBiH. Novi (stari) zapovjednik FSCZ je Jelka Milićević, inače zamjenik premijera/predsjednika Vlade FBiH i federalni ministar financija.

Za načelnika FSCZ postavljen je dosadašnji načelnik Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Za članove FSCZ postavljeni su: Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, Ensad Korman, zamjenik direktora Federalne uprave policije, Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo, Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi, Namik Hodžić, sekretar Crvenog križa F BiH, Sanita Alagić i Mustafa Kadribegović, pomoćnici direktora FUCZ.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije