DRASTIČAN PAD

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sve je nepopularniji

18.11.2018.
u 16:12

Samo 25% potpore

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zadnjih je tjedana postao još nepopularniji, po novom ispitivanju javnog mnijenja, čiji su rezultati objavljeni u nedjelju, u trenutku dok je zemlja zahvaćena prosvjedima zbog povećanja poreza na gorivo. 

Samo 25 posto ispitanika kazalo je da je zadovoljno Macronom, prema 29 posto u listopadu, pokazuje ispitivanje Ifop-a provedeno od 9. do 17. studenoga na 2000 ljudi, objavio je Journal du Dimanche. 

Macron, koji je došao na vlast prije 18 mjeseci obećavajući da će transformirati gospodarstvo i reformirati institucije, zanemaruje pad svojeg rejtinga i inzistira na provedbi niza reformi, uključujući fleksibilnije zakonske propise o otpuštanju i zapošljavanju radnika.

Njegova vlada povećala je poreze na gorivo kako bi potaknula vozače da kupuju automobile koji manje zagađuju okoliš, što je razljutilo birače u ruralnim područjima, posebice u svjetlu porasta cijene nafte u listopadu.

Ljutiti vozači i drugi prosvjednici, od kojih mnogi optužuju Marcona da je izgubio doticaj s običnim ljudima, blokirali su u subotu ceste širom zemlje, u sklopu protestnog pokreta nazvanog "žuti prsluci" koji je privukao gotovo 288.000 ljudi. Neke zapreke na prilaznim cestama, kod naplatnih kućica i na kružnim tokovima još nisu uklonjene.

Frustrirani vozači u subotu su se pokušali probiti preko cestovnih zapreka pri čemu je ozlijeđeno više od 400 ljudi, od kojih 14 teško, rekao je ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner. Jedna prosvjednica je poginula kod jedne zapreke kada je na nju slučajno naletjela uspaničarena vozačica. Pritvoreno je najmanje 157 ljudi.

U drugom ispitivanju Ifop-a, objavljenom također u nedjelju, 62 posto ispitanika kazalo je da bi vlada trebala staviti prioritet na politike koje će pomoći kućanstvima pa makar to značilo sporije napredovanje u zaštiti okoliša.

Ministar zaštite okoliša Francois de Rugy rekao je da vlada neće popustiti kada je riječ o oporezivanju goriva. Porezi će ponovno rasti u siječnju uključujući dizel, najčešće korišteno gorivo u zemlji.

Macronova popularnost u drugim je ispitivanjima nedavno pala na 21 posto.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije