Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

(FOTO) Svečano proslavljen blagdan Svete Kate u Grudama! Fra Mile citirao Papu: I ovo naše vrijeme je mučeničko

25. studenoga 2021. u 19:04 0 komentara 556 prikaza
Sveta Kata u Grudama 2021.
Foto: Vecernji.ba

Župa Grude svečano je proslavila blagdan Svete Kate, svoje zaštitnice. Crkva prepuna vjernika sa svojim fratrima molila se za zagovor ove mučenice, grudske zaštitnice.

Propovijedao je fra Mile Vlašić koji je u uvodu govorio o Svetoj Kati, mučenici i njenom životu.
- Sveta Kata je taj stupanj svetosti, povezanosti s Bogom ostvarila već ovdje za svog ovozemaljskog života. To je ono što je Isus rekao: Budite sveti, kao što je svet Otac vaš nebeski. Svi smo pozvani na svetost, mali, veliki, djeca, starci, svi smo pozvani na svetost. A to znači, pozvani smo da rastemo u tom zajedništvu s Bogom, već sada i ovdje. Kata je to zajedništvo željela i svakim danom je rasla i možemo kazati kao mlada djevojka, dovoljno izrasla u tome znanju, a nadasve u povezanosti s Bogom. I zato kada je trebala birati između Boga i onog što joj nudi moćnik ovog svijeta ona je jasno znala što joj je činiti. Nisu svi sveci na jednak način postigli taj izvrsni stupanj povezanosti s Bogom, ali svi su oni ostvarili već ovdje taj stupanj, a u vječnosti rekoh, u potpunosti - naglasio je fra Mile. Citirao je i Papu koji kaže da je Crkva i mučenička! - Jer Crkva ako nije mučenička nije Kristova! Izdala je Krista ako nije mučenička! Evo i sam sadašnji Papa Franjo je u jednoj svojoj propovijedi u Svetoj Marti, između ostalog je jedne prigode kazao i ovo: Ovo naše vrijeme ima više mučenika nego prva stoljeća kršćanstva. Možda nam se čini da to nije tako. Ali uzmimo sad podatke koje možemo naći: Open Doors, to je jedna organizacija, koja je za prošlu godinu donijela statistiku. Bavi se progonjenošću pripadnika određenih religija. Pa su između ostalog za 2020. donijeli sljedeći podatak. Zabilježeno je 340 milijuna progona kršćana. To znači svaki osmi kršćanin bio je progonjen ili diskriminiran ili na drugi način patio je i trpio, ugrožen je bio. Od 1. listoda 2019. do 30. rujna 2020. godine zabilježeno je da je u svijetu ubijen 4761 kršćanin. Dakle svaki dan 13 kršćana ubijeno je samo zato što su kršćani.

Govoriti o mučenicima znači govoriti o vjeri danas. Jer ono što su oni nekada proživljavali, danas netko drugi proživljava. Mučeništvo je ono što obilježava Kristovu Crkvu. Mučenici su najizvrsnije što postoji u kršćanstvu. Oni su one svjetiljke, oni su oni uzori, oni su ona živa snaga Crkve jer krv mučenika sjeme je kršćana. I mi na našim prostorima imamo naše mučenike, naš fra Andrija voli to istraživati pa znamo 66 fratara je ubijeno što u II svjetskom ratu što odmah na završetku rata. Među njima je i vaš kapelan ovdašnji fra Tihomir Zubac koji je ovdje bio 1944. do 1945, dokad je mogao biti, zadnje u Grudama je krstio 2. veljače 1945. Od tada mu se gubi trag i vjerojatno je negdje na Križnom putu kod Bleibruga ili u Sloveniji ubijen s drugim fratrima i drugim našim sunarodnjacima i ljudima koji su bili izloženi progonima. Također, evo danas ćete imati prigodu od našeg povjesničara fra Andrije i čuti nešto o onima koji su bili svjedoci vjere u vremenu komunizma. 88 i slikom i imenom naših fratara, među kojima i naš fra Bonifacije i fra Martin, koji su odrobijali i na taj način svjedočili za vjeru i pravdu, svjedočili za ono što je neprolazno i vječno. I to su mučenici našega vremena. Ali imamo mučenike i danas. Uzmimo našeg fra Antu, fra Bernarda, fra Andriju... i druge koji su od 68' na ovamo bili izloženi progonima. Ono što Isus kaže: Neprijatelji će vam biti vaši ukućani, oni od kojih ne biste nikad očekivali da će biti progonitelji, oni su se pretvorili od braće u progonitelje, od prijatelja u izdajnike i boli to, ostavlja rane, i Vi Gruđani dobro to znate. Ali mučeništvo je onaj najizvrsniji način svjedočenja naše pripadnosti Isusu jer Isus je naš na križu mučen, razapet, umro, ali i Uskrsnuo. Snaga mučeništva je pobijediti kroz patnju, kroz bol, kroz muku, kroz smrt i u slavu ući. U slavu je ušla i Sveta Kata - kazao je između ostalog fra Mile.

Uz fra Milu Vlašića, nazočnima se obratio i predsjednik Akademije i Napretka u Mostaru fra Andrija Nikić.

Sretna Vam sveta Kata, sretan imendan onima koji slave. Da se naše slavlje ne prestane, evo svake godine, uz pomoć Grafotiska, ja radim kalendar i njegova cijena je ista već 23 godine. Ovaj kalendar ima nešto posebno. Koliko je moguće izaberemo najljepše slike. I meni Marko Vranješ neki dan govori: Puno je bilo tih kalendara, ali tvoj nadživi. Nadživjele su ove slike i nadživjele su ove poruke. Fra Mile nas je tako lijepo naučio što znači biti svjedok, što znači biti mučenik, što znači biti svoj, ostati svoj i na svom mjestu. A da ostaneš svoj, moraš znati tko si, čiji si, što braniš, što dobivaš, a što gubiš. I upravo je mučeništvo ono što je ovdje vjeru sačuvalo. Čuva je i danas. Zašto? Zato što neprijatelji cijene više nas nego možda mi sami sebe. Zašto su nas napadali ovdje, rušili i ubijali? U prošlogodišnjem kalendaru stavio sam slike 66 naših fratara ubijenih. Isus je rekao: Tvoji najbliži će biti oni koji će te izdavati, prodavati... i 93 naša fratra su bila od 45. do 86. osuđeni na preko 349 godina zatvora. Na Humcu župa je imala 10200 vjernika, a nakon 45. godine samo je jedan fratar bio tamo, a u Zenici je jedno vrijeme bilo 29 naših fratara. I oni su iz Zenice pastorizirali ovu Hercegovinu - podsjetio je fra Andrija.

Naposljetku, nazočnima se obratio neumorni grudski župnik, graditelj crkve Svete Kate u Grudama fra Stanko Pavlović koji je najavio nove projekte. - Najprije hvala Gospodinu za sve što nam je dao i za sve u čemu jesmo. Hvala što smo svi zajedno. Opet u ime Gospodinovo i u Gospodinu. Hvala svima koji su otvorili svoje srce Gospodinu i slijedili njegov put s nama. Našim Katama, Katarinama, Katicama sretan i blagoslovljen imendan. Ovdje je autobus udruge Marija Naša Nada, proći ćete pored njih, pa podržimo ih. U ovoj godini, dogodila se bolest i smrt našeg fra Ante, pokoj mu duši. I ova cijela situacija zahtjeva odgovornost i poštivajući i časteći našeg fra Antu ostajemo skromni, ali opet u zajedništvu. Ovdje se ništa ne prekida, u ničemu nećemo prestati. Radovi kod crkve nastavljaju se. Planovi za staru župnu kuću su gotovi. Ako Bog da započet ćemo radove na proljeće. Također i na novoj župnoj kući ima još radova. S Božjom pomoći, uzdajuć se u Gospodina i u naše zajedništvo. Hvala svima, neka je blagoslovljeno i ugodno svima.

Sveta Kata u Grudama 2021.
1 / 39
Sveta Kata u Grudama 2021.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.