Praćenje vremena

FBiH uskoro uvodi meteorološke radare

20.09.2018.
u 15:00

Opasne meteorološke promjene na području Federacije BiH ubuduće bi trebale biti adekvatno praćene te će stanovništvo biti navrijeme alarmirano o njima. Na taj način trebale bi se izbjeći situacije poput one iz svibnja 2014. godine, kada je veći dio BiH bio poplavljen, piše Večernji list BiH. 

Radarska mjerenja

Naime, Federalni hidrometeorološki zavod zatražio je, a Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila istraživanja o uvođenju radarskih mjerenja, odnosno instaliranja meteorološkoga radara na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalni hidrometeorološki zavod već dulje, što je i ključ strateškog upravljanja, nastoji nizom aktivnosti izvršiti modernizaciju hidrometeorološke službe, stoji u Informaciji Zavoda dostavljenoj Vladi Federacije BiH. Razlog tomu su vremenske prilike proteklih godina. Naime, svjedoci smo sve češćih i ekstremnijih meteoroloških događanja, kao i klimatskih scenarija koji u budućnosti upućuju da će ekstremne vremenske prilike u Bosni i Hercegovini biti učestalije.

Ekstremno vrijeme

- Odnosno, mogu se očekivati sve intenzivnije i vremenski nepovoljno raspoređene oborine koje mogu prouzročiti poplave, kao i sve češća i dulja sušna razdoblja, tople i hladne valove, olujna nevremena, tj. ekstremne meteorološke pojave - naveli su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine. Ističu kako su prioritetni dugoročni i operativni ciljevi Zavoda u okvirima nadležnosti osiguranje pravodobnih i pouzdanih podataka, informacija i upozorenja o vremenu, klimi i klimatskim promjenama, vodnim resursima, kvaliteti životne sredine (zraka, vode i tla), seizmološkim i astronomskim procesima te pojavama u Federaciji Bosne i Hercegovine, a u cilju zaštite života i imovine, osiguranja održivog razvoja, kao i izvršenje međunarodnih obveza i jačanje međunarodne i međuinstitucionalne suradnje.

Iz Zavoda su naglasili kako su meteorološki radari danas nezaobilazan instrument u meteorologiji. Riječ je o instrumentima čiji produkti nalaze na višestruku primjenu u mnogim segmentima ljudskog djelovanja, odnosno u poljoprivredi, vodoprivredi, cestovnom prometu, elektroprivredi i drugim djelatnostima od značaja za društvenu zajednicu.

Radarski podaci izvor su podataka o raspodjeli, količini i vrsti oborine te smjeru i brzini premještanja oborinskih zona, a što je posebno važno u kratkoročnom prognoziranju vremena te u obrani od poplava i umjetnom djelovanju navrijeme.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH dalje ističu kako se uz Doppler sposobnosti može procijeniti vjetar, što se pokazalo iznimno korisnim za izdavanje upozorenja za opasne vjetrove (oluje). Nadalje, radarski podaci mogu se asimilirati u numeričke modele za prognozu vremena. Inače, trenutačno Federalni hidrometeorološki Zavod na osnovi sporazuma o suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom Hrvatske koristi radarske produkte samo za dio teritorija Federacije BiH koji je pokriven njihovim radarskim sustavom.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije