Financijske uštede

FBiH osigurala 3,7 mil. maraka za isplate na osnovi ugovora o izvansudskoj nagodbi

17.08.2022.
u 16:25

Ukupno 3,7 milijuna maraka osigurano je u proračunu Federacije Bosne i Hercegovine u svrhu isplata na osnovi ugovora o izvansudskoj nagodbi, a ovaj mehanizam do sada se pokazao kao iznimno učinkovit u kontekstu značajnih financijskih ušteda za federalne financije, piše Večernji list BiH.

Prednosti

Večernji list imao je uvid u informaciju o realizaciji izvansudskih nagodbi za potraživanja prema proračunu Federacije BiH na osnovi pravosnažnih i izvršnih sudskih odluka iz radnih odnosa s prijedlogom

zaključka za nastavak procesa izvansudske nagodbe u 2022. godini i prijedlogom odluke o davanju suglasnosti na uputu za zaključenje i izvršenje ugovora o izvansudskoj nagodbi u 2022. godini, a u istom se dokumentu ističu sve prednosti ovoga načina rješavanja sporova iz radnog odnosa. U informaciji se, među ostalim, podsjeća kako je u razdoblju od 2009. do 2016. godine Federacija BiH bila kontinuirano izložena radnopravnim sporovima koji su, u pravilu, rješavani u korist tužitelja, odnosno na štetu Federacije BiH.

U cilju namirenja potraživanja, Vlada Federacije BiH je 2019. godine uspostavila mehanizam izmirenja obveza po pravosnažnim i izvršnim sudskim odlukama iz radnih odnosa, putem dobrovoljne izvansudske nagodbe s tužiteljima, odnosno tražiteljima izvršenja koji se odreknu potraživanja na osnovi zatezne kamate. S obzirom na uspješnost mehanizma i značajne uštede, Vlada Federacije BiH je i u 2020. i 2021. raspisivala javni poziv na potpisivanje ugovora o izvansudskoj nagodbi.

S obzirom na to da je interes zaposlenika, umirovljenika i odvjetničkih ureda i dalje izrazito visok te da je u proračunu FBiH za 2022. godinu predviđen iznos od ukupno 3,7 milijuna KM u svrhu isplata na osnovi ugovora o izvansudskoj nagodbi, predlaže se nastavak procesa zaključenja ugovora o izvansudskoj nagodbi i u 2022. godini. Vlada je stoga na sjednici održanoj početkom srpnja usvojila tekst Javnog poziva za zaključenje izvansudske nagodbe u 2022. godini, tekst zahtjeva za zaključenje izvansudske nagodbe u 2022. godini kao i tekstove (ukupno 3) tipskih ugovora o izvansudskoj nagodbi za izmirenje obveza proizašlih iz radnih odnosa utvrđenih pravosnažnim i izvršnim sudskim odlukama prema zaposlenicima/umirovljenicima/njihovim nasljednicima i odvjetničkim uredima te opunomoćenicima, i to pod oznakama "A", "B", i "C".

Odluka Vlade

U istoj su odluci zaduženi rukovoditelji federalnih organa i institucija da u postupku izvansudske nagodbe primjenjuju uputu za zaključenje i izvršenje ugovora o izvansudskoj nagodbi u 2022. godini kao i odredbe teksta Javnog poziva za zaključenje izvansudske nagodbe u 2022. godini. Istodobno, rukovoditelji federalnih organa i institucija su ovlašteni da po zahtjevima za zaključenje izvansudske nagodbe u 2022. godini, čijom je provjerom utvrđena opravdanost potraživanja, potpisuju odgovarajuće verzije tekstova tipskih ugovora o izvansudskoj nagodbi za izmirenje obveza proizašlih iz radnih odnosa utvrđenih pravosnažnim i izvršnim sudskim odlukama onako kako je propisano uputom za zaključenje i izvršenje ugovora o izvansudskoj nagodbi u 2022. godini. Vlada je navedenom odlukom zadužila i Generalno tajništvo Vlade Federacije da

federalnim organima i institucijama, kao i Samostalnom sindikatu državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji dostavi sve potrebne akte. Također, na sve ove adrese Generalno tajništvo treba poslati i uputu za zaključenje i izvršenje ugovora o izvansudskoj nagodbi u 2022. godini. S druge strane, Federalno ministarstvo financija ima zadaću zaprimati mjesečna izvješća institucija i organa Federacije o realizaciji izvansudske nagodbe te u izravnom kontaktu s njihovim rukovoditeljima kad god se steknu uvjeti pripremi i Vladi dostavi na razmatranje odluke o preraspodjeli sredstava u korist onih organa i institucija kojima ta sredstva nedostaju, a zbog iskazanog većeg interesa za potpisivanje ugovora o izvansudskoj nagodbi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?