Inspekcija:

Favira i Remdesivir na tržištu BiH na osnovu interventnog uvoza

04.12.2020.
u 12:05

Farmaceutski inspektor Županijske uprave za inspekcijske poslove SŽ upoznat je da se lijekovi Favira i Remdesivir nalaze na tržištu BiH (SŽ) i to na osnovu interventog uvoza, s obzirom da navedeni lijekovi nisu registrirani od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kazali su danas iz Županijske uprave za inspekcijske poslove SŽ.

Iz Uprave navode da su oba lijeka uvezena od strane ovlaštenih uvoznika, koji imaju dozvolu za promet lijekova izdatu od strane nadležne Agencije, a riječ je o uvoznicima MGM FARM d.o.o. Kakanj i Farmis d.o.o. Sarajevo, kojima je interventni uvoz odobren od strane Federalnog ministarstva zdravstva.

"Da bi se lijek mogao inerventno uvesti na tržište BiH neophodno je da isti bude registriran u zemlji izvoza, što bi trebao biti slučaj i sa lijekom Favira tbl 40x200mg, uvezenim iz Turske. S obzirom da je interventni uvoz sekundarno pakovanje lijeka, isto nije prilagođeno za tržište BiH, ali uz svaku kutiju se nalazi uputstvo za navedeni lijek napisano na jednom od službenih jezika u BiH, sa nazivom i adresom uvoznika.

Lijek Veklury - Remdesivir se, takođe, na tržište BiH našao putem interventnog uvoza, koji je izvršen od strane privrednog društva Farmis d.o.o. Sarajevo, a po odobrenju Fedralnog ministarstva zdravstva. Oba lijeka se izdaju isključivo na recept uz preporuku ovlaštenog liječnika", kazali su.

S obzirom da je riječ o lijekovima iz interventnog uvoza, koji se kao takvi isključivo izdaju na recept liječnika, fokus inspekcijskih nadzora županijskog farmaceutskog inspektora na području SŽ je upravno na kontroli režima izdavanja oba lijeka. Tijekom dosadašnjih kontrola u dva slučaja konstatirane su nepravilnosti, radi čega je postupajući inspektor poduzeo prekršajne sankcije i upravne mjere. Vršena je i kontrola maloprodajnih marži i iste su u okviru zakonske regulative.

Predviđene zakonske novčane sankcije za nepoštivanje režima izdavanja navedenih lijekova, odnosno izdavanje lijekova bez liječničkog recepta su za pravnu osobu od 10.000 do 15.000 KM, za odgovorna osoba u pravnoj osobi od 500,00 do 3.000 KM, te od 250,00 do 1.500 KM za ljekarničkog radnika. Osim novčane kazne počinitelju prekršaja može se izreći i zabrana vršenja djelatnosti u razdoblju do šest mjeseci, a s ciljem sprječavanja budućeg činjenja prekršaja.

Iz Uprave kažu da odgovore na pitanja je li lijek prošao sva klinička ispitivanja, te jesu li sklapani ugovori s kliničkim centrima u BiH o kliničkom ispitivanju ovog lijeka, mogu se zatražiti od Federalnog ministarstva zdravstva, kao i kliničkih centara na teritoriji BiH.

"Od početka pandemije kontinuirano se vrše inspekcijski nadzori županijske farmaceutske inspekcije na području Sarajevske županije, te je u tom razdoblju (od ožujka do listopada 2020. godine) izvršeno ukupno 137 inspekcijskih nadzora. Za utvrđene nedostatke doneseno je ukupno 35 upravnih mjera/rješenja, te izdati prekršajni nalozi u ukupnom novčanom iznosu od 52.600,00 KM. U predstojećem razdoblju nastavljaju se pojačane kontrole poštivanja režima izdavanja navedenih lijekova, s obzirom da je riječ o novim lijekovima na našem tržištu", ističu iz Županijske uprave za inspekcijske poslove Sarajevske županije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?