državni sud

Fahrudin Radončić i ostali oslobođeni krivice

16.05.2018.
u 14:50

Državni sud oslobodio je Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsenu Šahman i Zijada Hadžijahića krivice za ometanje rada pravosuđa.

Radončić je oslobođen krivnje da je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da promijeni iskaz u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, preko optuženih Šahman i Dautbašića.

Presudom je Hadžijahić, uposlenik Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, oslobođen krivice da pokušao saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga te da je pokušao uticati da se zatvori. 

Predsjedateljica Vijeća Hasija Mašović je rekla da je Tužiteljstvo BiH propustilo da precizno i jasno navede koja su djela optuženima konkretno stavljena na teret, a Sud iz provedenih dokaza nije našao da se radi o udruživanju radi činjenja djela ometanja rada pravosuđa, davanja i primanja nagrade za trgovinu uticajem.

- Sud nije našao ni obilježje srodnih kaznenih djela - istakla je Mašović i dodala da Tužiteljstvo BiH svoje uporište zasniva na pretpostavkama, javlja BIRN BiH. 

Suđenje Radončiću i ostalima počelo je u ožujku 2016. godine.

U završnim riječima Državno tužiteljstvo je zatražilo da se Radončić, Dautbašić, Šahman i Hadžijahić proglase krivim i da im se izreknu kazne u skladu sa zakonom, dok su odbrane tražile izricanje oslobađajuće presude.

Azra Sarić je s imovinsko-pravnih zahtjevom upućena na parnicu, a optuženi su oslobođeni naknade troškova psotupka.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?