Iako prehrana igra ključnu ulogu u regulaciji šećera u krvi, postoje i drugi čimbenici koji mogu prouzročiti neravnotežu šećera u krvi
Upravljanje razinom šećera u krvi ključna je komponenta nadzora dijabetesa. Velik dio toga otpada na kontrolu onoga što se jede, no nije samo hrana ta koja može poremetiti šećer u krvi.
Ovo su neki od čimbenika koji dijabetičarima mogu poremetiti ravnotežu kad je u pitanju šećer u krvi:
- nedostatak sna ili loša kvaliteta sna
- stres (povišen kortizol)
- umjetni zaslađivači
- hormonska neravnoteža
- kava na prazan želudac
- nedostatak nutrijenata: vitamina D, magnezija, kroma, B vitamina (posebno B12)
- neravnoteža crijevne flore
- mikotoksini
Visoki šećer u krvi može se prepoznati po čestoj žeđi ili gladi, glavobolji, padu koncentracije, zamagljenom vidu, suhim ustima, umoru i čestom mokrenju.
S druge strane, prenizak šećer (hipoglikemija) odat će pretjerano znojenje, osjećaj tjeskobe, drhtanje, slabost, lupanje srca, a ponekad i osjećaj gladi. Do ovog stanja može doći zbog previše alkohola, pretjerane aktivnosti, nuspojava određenih lijekova ili propuštanja obroka.